Nastavljeno suđenje za ubistvo Amara Mistrića

Za ubistvo Amara Mistrića tereti se Edin Vuk, dok je Anel Herak optužen za neovlašteno držanje oružja i nasilničko ponašanje

Amar Mistrić

Svjedočenjem Maje Martinović-Muk i predočavanjem nalaza i mišljenja sudskog vještaka Nijaza Smajića, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljeno suđenje Edinu Vuku (1987.), Anelu Heraku (1987.), Midhatu Čajiću (1988.) i Almiru Bravi (1987.) u vezi s ubistvom 23-godišnjeg Amara Mistrića u sarajevskom kafiću Ocho Rios 13. augusta 2009.

Martinović-Muk, uposlenica Centra za forenziku i podršku Federalne uprave policije, ispitivana je u svojstvu stručnog svjedoka, a na okolnosti analize tragova biološkog porijekla na odjeći ubijenog Mistrića i drugim predmetima pronađenim na mjestu događaja. Kazala je da je DNK-analizom potvrđeno da DNK-profil krvi s odjeće ubijenog Mistrića podudaran s njegovim DNK-profilom.

Nalaz vještaka Nijaza Smajića, uposlenika Odjela krim-tehnike i forenzike MUP-a Kantona Sarajevo, odnosio se na analizu tragova upotrebe vatrenog oružja, uključujući i mehaničke tragove. Predmet analize bile su dvije čahure i jedno zrno, što se vežu za inkriminacije u odnosu na drugooptuženog Heraka, a pri čemu je utvrđeno da se radi o zrnu kalibra 7,65 mm, odnosno municiji za pištolj istog kalibra, ali nepoznate marke. Odbranu je zanimalo da li je na temelju provedene analize bilo moguće utvrditi starost spomenutih čahura i zrna, te odgovara li pronađeno zrno jednoj od čahura, na što je vještak naveo da to nije bilo predmetom vještačenja.

Nadalje, odbrana je insistirala da se vještak izjasni u pogledu probojnosti municije kalibra 7,62 mm u odnosu na onu od 7,65 mm, na što je vještak Smajić odgovorio da je municija kalibra 7,62 mm ubojitija te da ima veću probojnost i kinetičku energiju o čemu svjedoče početna brzina od oko 500 m/s u odnosu na 300 m/s, koja karakterizira zrno kalibra 7,65 mm. Usto, odbrana je uputila prigovor u vezi s hronologijom vezanom za spomenute analize te svojstvom angažiranih osoba, pokušavajući pritom dovesti u pitanje zakonitost dokaza.

Prema navodima iz optužnice, za ubistvo Amara Mistrića, suvlasnika i konobara spomenutog kafića, tereti se Edin Vuk, dok je Anel Herak optužen za neovlašteno držanje oružja i nasilničko ponašanje te za pokušaj ubistva u vezi s pucnjavom u centru Sarajeva u maju 2009. Midhat Čajić i Almir Bravo terete se za pomoć počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela. Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 15. februara za kada je planirano ispitivanje sudskog vještaka Dine Osmankadića.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *