Ne mogu garantovati sigurnost ni bistama

Biste književnika Ćamila Sijarića i Derviša Sušića danas su ponovo postavljene u sarajevskom Malom parku preko puta zgrade Predsjedništva BiH.

Otkrivanje biste Ćamilu Sijariću
(Sarajevo, 5. mart 2013)

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen prilikom ponovnog otkrivanja bisti dvojici istaknutih bosanskohercegovačkih književnika rekao je da su u Malom parku velikani pisane riječi, a sada su ponovo među njima Sušić i Sijarić, dokazani antifašisti i dva bivša predsjednika Udruženja pisaca BiH: ´Vraćanje bisti je svojevrstan protest, jer kada su ukradene biste Sijarića i Sušić, zajedno s bistom akademika Voje Dimitrijevića, nije se čuo protest javnosti, nisu se čuli kulturnjaci, niti ljudi koji smatraju da od njih svijet počinje.´

Inače, u parku kod Ekonomskog fakulteta popravljena još jedna bista koja je srušena, te kako u Velikom parku nedostaje još jedna bista koju su uništili vandali.

Biste Ćamila Sijarića i Derviša Sušića postavljene su početkom decembra 2011. godine, a pokradene sredinom maja 2012. godine.

´Kao gradonačelnik zahtijevao sam od policije da pronađe te vandale i nisu ništa našli. Molim građane da i oni dignu svoj glas, jer ovo su i njihovi pisci. Preko ulice je zgrada Predsjedništva BiH i da bi se ukrale ove biste potrebno je i vremena. Policija čuva zgradu, a da to ne vidi. To je veoma čudno i ne mogu garantovati da se opet neće izvršiti krađa bisti na ovom istom mjestu.´, vidno je ogorčen bio Alija Behmen na ceremoniji ponovnog otkrivanja bisti.

Nove biste je besplatno izvajao kipar Enes Sivac, koji kaze da mu je motiv bio da napravi ´još stariji most u Mostaru´: ´Mi se ne smijemo odreći svoje kulture ni prvog, ni drugog, a ni trećeg rata, jer sve je to dio nas i dio obrazovnog sistema. Srušili su Sarajevo, ali koliko god oni mogu pokrasti mi još više možemo napraviti. Nažalost, loše nam je i u kulturi, jer ovo je država poluobrazovanih parazita i lopova. Zato se moramo svi upetljati u politiku da bismo mogli nešto promijeniti.´, rekao je Sivac.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *