Ne pokazujemo dovoljno lijepo lice Sarajeva

Cijelo ljeto je bilo nemoguće doći do olimpijskih planina, a evo sada dobijamo prevoz kada se gore ne dešava ništa. Ali, eto, bolje je ikada, nego nikada

Marin dvor, 25. oktobar 2013.

U užem jezgru Sarajeva tokom augusta je gotovo nemoguće pronaći smještaj. Popunjeni su kapaciteti svih privatnih pansiona, prenoćišta, hostela, a i elitnih hotela. Međutim, u najvećem broju slučajeva ruke trljaju samo vlasnici tih objekata. U Turističkoj zajednici KS nemaju nikakve zvanične podatke. Iako imaju informacije da je praktično nemoguće trenutno naći smještaj, odnosno krevet u gradu, u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo kažu da je ista situacija bila u maju, odnosno početku juna, kada su pokušavali smjestiti goste u užem jezgru grada, u čemu nisu uspjeli.

‘Maj je do sada bio najpopunjeniji mjesec. Prema prijavama koje su nam radili smještajni objekti, najveći broj turista i noćenja u Sarajevu ostvaren je u maju.’, kaže Asja Hadžiefendić iz Turističke zajednice KS-a i naglašava kako je sve ostalo u višegodišnjem prosjeku.

Manji pad u broju turista zabilježen je u julu, mada to nije pad u odnosu na prošlu godinu, nego u odnosu na maj i juni, a kao razlog se navode ‘ramazan’.

‘Imali smo veliki broj turista iz Kuvajta i Turske koji su došli baš zbog ramazana u Sarajevo, odnosno oni na malo drugačiji način provode mjesec posta. Praktikuju sve svoje vjerske obaveze, ali nemaju običaj sjediti kući, nego putovati.’, kaže Hadžiefendić.

Asja Hadžiefendić

Iz Turističke zajednice KS-a ovu sezonu ocjenjuju izuzetno uspješnom uprkos padu u julu. Već sredina augusta je označila nastavak uspješne sezone i gradom je praktično nemoguće proći od grupa iz cijeloga svijeta, a Sarajevo u ponudu uvrštavaju svi svjetski tour-operatori. Ipak, pored toga dešavaju se i neki propusti.

‘Naime, turisti su nam se žalili na jako malo kulturnih dešavanja u julu u Sarajevu. Izgleda da su se trebale desiti reducirane Baščaršijske noći pa da vidimo šta nam one, ustvari, znače. Ali, evo, došao je SFF pa Svjetsko prvenstvo u preciznom slijetanju paraglajderom na Bjelašnici, što smatramo izuzetnom promocijom Sarajeva i BiH. To je lijepo lice Sarajeva i BiH koje mi ne pokazujemo baš često. Činjenica je da imamo problem oko nadvladavanja predrasuda, negativne slike i negativnog imidža koji naša država, nažalost, još ima u svijetu.’, kaže Hadžiefendić.

Pored svega navedenog postoji problem sa radom na crno, pa se tako Turističkoj zajednici prijavi tek oko 40 posto turista koji dođu, odnosno noće u glavom gradu.

‘Prema podacima kojima raspolažemo, u julu je iskorištenost smještajnih kapaciteta u Kantonu Sarajevi, sa aspekta popunjenosti soba, bila 47,9 posto, a sa aspekta popunjenosti kreveta 22,4 posto. Znači, samo svaki peti krevet je bio popunjen, što sasvim sigurno ne odgovara pravoj slici stanja. I ono što smatram da nije baš realno jeste da je popunjenost na Ilidži – 76 posto, a u Starom Gradu – 46 posto. Ovo su podaci koje dobijamo iz registrovanih objekata, a i tu je haotično stanje. Priča koja putuje turističkim tržištem jeste da Sarajevo ima jako dobre hostele, a taj jedan od najboljih sarajevskih hostela je, ustvari, registrovan kao privatni smještaj. Naše informacije sa terena govore da je u gradu barem 30 hostela, odnosno objekata koji imaju zakačene table sa tim natpisom, a u Sarajevu je registrovano samo šest hostela.’, pojašnjava Hadžiefendić.

Skakaonice na Igmanu

Postoje i problemi sa prevozom do zanimljivih i atraktivnih sadržaja među kojima su Bijambare, Skakavac, Barice, Igman, Bjelašnica…

‘Cijelo ljeto je bilo nemoguće doći do olimpijskih planina, a evo sada dobijamo prevoz kada se gore ne dešava ništa. Ali, eto, bolje je ikada, nego nikada.’, zaključuje Hadžiefendić.

piše: Eldina Zolj Balenović

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *