Neće više niko od vas pravit’ budale

Igra se nastavlja. Podmitili su vas. Izašli su k'o spasioci, smatrate ih sad društveno odgovornima, opet ćete glasat’ za njih jer su “pronašli način da vam olakšaju”, tj. da vam ne poskupe postojanje

piše: Nermin Čengić

Hladna voda Koševskog potoka, Sarajevo
Hladna voda Koševskog potoka, Sarajevo
Dokle ste vi? Pošli na proteste pa vas vratiše? Taman ste se nakanili s mišlju, e odo’ i ja na jedne, da vrisnem, pisnem ili stojim šuteći, bez obzira. I izradiše vas. Najavili poskupljenje, 4859. u nizu, pa povukli odluku kad su vidjeli koliki je broj lajkova natipkan u samo 48 sati na društvenim mrežama gdje obitavate po cijele dane. E, baš se ne da. Samo vas nerviraju, i jedni i drugi: i ovi što vas magarče dok pune svoje džepove, kao i ovi, dakle drugi, koji vam pune glave nekakvim buntovničkim idejama koje, opet, nemaju baš pretjeranog smisla u sredini kojoj je prdac osnovni izraz nezaustavljivog protesta, a i tog ne bi bilo da organizam nije podešen za oslobađanje od nepotrebnih gasova.

Mog'o je ovo bit’ lijep dan za susret sa bezličnim istomišljenicima za koje niste sigurni kako izgledaju, jer na virtualnim profilima je moguće klepit’ sliku, fotošopirat’ je, uklonit’ prištiće i ožiljke, i predstavit’ se u nekom sasvim drugom svijetlu od onog od kojeg strahujete. Ne dade se, eh. Uzeše vas lopatom. Baciše kosku, pa je pokupiše, a vama je i dalje zrak grist i Miljacku pit’. Ne, to vas ne smeta. Ne smeta vas apsolutno ništa jer je demokratski šutiti, jer je pluralno trpiti, jer je sekularno umirati, jer je tolerantno nesta(ja)ti.

Igra se nastavlja. Podmitili su vas. Izašli su k'o spasioci, smatrate ih sad društveno odgovornima, opet ćete glasat’ za njih jer su “pronašli način da vam olakšaju”, tj. da vam ne poskupe postojanje. Mogli ste u još jednu okupaciju, ali vas ovdašnji “volstrit” nasamario. Pu. Kud društvene mreže ne uvedu opciju dislajkovanja, pa da jasno izrazite stav koji je čvrst i bespogovorno formiran kod svih nas koji učestvujemo u ovoj bizarnoj niskoj burleski, gdje ni statitsima više nismo, gdje smo potrošni inventar za nove i prizemnije epizode gnusne komedije kojoj se niko od nas ne smije.

Dobro je. Ne puca, glava je na ramenima, ne traži niko da se smarate razmišljanjem, samo pođahkad podmažite prepone kako bi se sinhronizovano kretali od niskog do visokog datuma. I ništa više i ne treba. O životu kakav postoji u knjigama i na ekranima razmišljate maglovito. Tamo se živi, vama se sanja. Vama i ne treba. Da treba ne biste čekali poteze o poskupljenju, reagovali bi svakodnevno da i ne pomisle da bez vas nešto poskupljuju, a kamoli da im napamet padne da vam osujete plan za masovno druženje. Masovno je, doduše, vrlo relativan pojam, ukoliko gledate svojim očima, a ne iz medijskog ugla. Mediji će vrlo lako, za to se škola završava, na 30 prisutnih dodati još koju deseticu ili cijelu nulu, pa će to masovno, dobiti na volumenu. Bez obzira čijim očima gledate i kojim se parolama vodite sad su vas satjerali u kut i oduzeli vam mogućnost olajavanja četvrtkom. Ne da se, pa ne da.

I vjerovatno je opet Dodik kriv. Vjerovatno su opet amerike i rusije povukle neke poteze zbog kojih vam je eto tako kako vam je. Ma, garant su marsovci naklikali smijuriju zbog koje ste danas k'o posrani, izgubiljeni i ne znate kako pronaći smisao barem do sutra (petak op.aut.), kada na neravno blato Bilinog polja istrčavaju Naše džeke, da nam u srca uliju novu nadu da jesmo, da postojimo, i da se imamo rašta dešavat’ samima sebi.

Eh. A baš smo mogli danas u podne povuć’ čizu usred Saraj'va, pa još pod redovnom policijsko-vatrogasnom patronažom. Ne dade se. Jebi ga. Nazad pred ekrane i juriš na lajkove… do sljedećeg poskupljenja, najave poskupljenja, odnosno odlaganja poskupljenja u najavi. I naravno, ljutito konstatujete da više niko od vas neće pravit’ budale. Lajk.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *