‘Neću’ Svena Stilinovića u Zvonu

U utorak, 16. juna 2015. godine, od 21 sat će u kafe-galeriji Zvono (Obala Maka Dizdara 10) biti otvorena izložba hrvatskog konceptualnog umjetnika Svena Stilinovića.

Sven Stilinović
Sven Stilinović

Stilinović će se u Zvonu predstaviti kroz meditativne elemente ponavljanja i ispisivanja NEĆU čime na simboličan način predstavlja vlastiti odnos prema strahu od odbijanja, tačnije nemogućnosti da se jasno nešto odbije, čemu nas oduvijek i odmalena uče.

Centralni dio postavke čini fotografija velikog formata inspirisana filmom Divlja horda. Ljubav prema njemu transponovana je na fotografiju na kojoj se nalaze autoru dragi ljudi, umjetnici i kustosi: Jusuf Hadžifejzović, Zlatan Dumanić, Ivan Kožarić, Branko Cerovac i Vladimir Dodig Trokut.

Sven Stlinović je konceptualni likovni umjetnik, fotograf, performer, scenograf i video umjetnik. Rođen je u Zagrebu 1956. godine gdje je i živio do kraja devedesetih godina, kada se seli u Rijeku. 2008. godine vraća se u Zagreb. Profesionalno je aktivan već 30 godina, od polovice sedamdesetih. Bio je član Grupe šestorice autora koja je 1998. godine bila predstavljena velikom retrospektivnom izložbom u Zagrebu; 1999. u Rijeci i Splitu, te 2000. u Ljubljani. Grupa šestorice predstavlja značajan segment hrvatske savremene eksperimentalne i inovativne umjetnosti.Samostalni opus Svena Stilinovića uključuje radove u različitim područjima savremenog stvaralaštva, kojim dominira ekspresivnost Stilinovićeva izraza. Bavi se instalacijama, fotografijom, videom, performansima i akcijama. Samostalno izlaže od 1983. i svrstava se u značajne konceptualne umjetnike savremene hrvatske scene.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *