Nedeljko Prstojević je etnički čistio Ilidžu

Momčilo MandićMomčilo Mandić, bivši ministar pravde Republike Srpske, kazao je u nastavku svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću, da je tokom rata u BiH bilo pojedinaca koji su vršili etničko čišćenje nesrpskog stanovništva, ali da iza njih nije stajala Vlada Republike Srpske.

Četvrtog dana svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, Mandić je izjavio da je Vlada Republike Srpske (RS) u ljeto 1992. godine imala informaciju da se “vrši etničko čišćenje u srpskom dijelu opštine Ilidžaâ”.

“U Vladi smo imali informaciju da Nedeljko Prstojević, koji je bio predsjednik Srpske opštine Ilidža, tamo otpušta radnike muslimane, te da im neće garantovati sigurnost. Ja sam dobio zadatak da razgovaram s njim, i rekao sam mu da prestane, jer se ne može blokirati pravna država i ljudi otpuštati samo jer nisu srpske nacionalnosti. Objasnio sam da je to stav Vlade i da se ne može tražiti etnički čista državaâ”, rekao je Mandić.

Karadžiću, bivšem predsjedniku RS-a, pred Tribunalom u Haagu se sudi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio trajno uklanjanje bosanskih muslimana i Hrvata s područja u BiH na koja su bosanski Srbi polagali pravo, činjenjem zločina genocida i zločina protiv čovječnosti.

Prema navodima optužnice, u udruženom zločinačkom poduhvatu učestvovali su pripadnici rukovodstva bosanskih Srba, Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, Vojske Republike Srpske (VRS) i paravojnih jedinica iz Srbije.

Mandić je na ovom ročištu ponovio da je 1992. godine u BiH stigao veliki broj pripadnika srpskih paravojski, te naglasio da je za njihovo prisustvo bila odgovorna Biljana Plavšić, bivša članica Predsjedništva RS-a, koja je pred Haškim tribunalom osuđena na 11 godina zatvora za zločine u BiH.

“Plavšić je radila posao koji nije znala da radi, i radila ga je na egzibicionistički način. Ona je htjela da postane vođa naroda i stekne popularnost u tim nekim ratnim vremenima i postala je most između bosanskih Srba koji su ratovali u Bosni i ovih koji su dolazili iz drugih državaâ”, dodao je svjedok.

Tužilaštvo u Haagu je prikazalo dva snimka na kojima se vide sastanci Radovana Karadžića i Biljane Plavšić sa Željkom Ražnatovićem zvanim Arkan, ali je Mandić kazao da se ne može izjasniti da li ti snimci pokazuju podršku rukovodstva bosanskih Srba paravojnim jedinicama.

Ražnatović, bivši vođa paravojne grupe poznate kao “Srpska dobrovoljačka gardaâ” ili “Arkanovi tigroviâ”, koji se u optužnici protiv Karadžića spominje kao član udruženog zločinačkog poduhvata, pred Haškim sudom bio je optužen za ubistva, silovanja i druga nehumana djela, ali je prije hapšenja 2000. godine ubijen u Beogradu.

Mandić, koji je sa svjedočenjem počeo 30. juna ove godine, pred Sudom BiH je u februaru ove godine pravosnažno oslobođen krivice za učešće u zločinima počinjenim na područjima Sarajeva i Foče 1992. godine.

Naredno ročište zakazano je za srijedu, 7. juli ove godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *