Nedostaje 200 ljekara porodične medicine

doktorBlizu 200 ljekara porodične medicine nedostaje u Kantonu Sarajevo, kažu u Javnoj ustanovi Domovi zdravlja.

Zbog nedostatka kadra ljekari imaju manje vremena za pregled pacijenta nego što je predviđeno standardima.

“Ljekara je malo. Po pravilima Svjetske zdravstvene organizacije na 400.000 stanovnika mora biti 400 ljekara. U Kantonu Sarajevo na ovaj broj stanovnika vi imate 190 ljekara”, kaže Zaim Jakić, koordinator za projekat porodične medicine u KS.

Prema njegovim riječima, zbog loše finansijske situacije, ali i deficita zdravstvenih radnika, teško je očekivati značajnije povećanje ljekara porodične medicine u bližoj budućnosti.

“U jednoj ambulanti pretežno rade dva tima porodične medicine, a ambulanta recimo pokriva 5.000 ljudi, pa sami računajte. To je malo, ali situacija je takva”, navodi Jakić.

Dodaje da je po pravilniku predviđeno 20 minuta za pregled pacijenta.

“To je optimalno vrijeme da pacijent bude pregledan i da mu se pokuša utvrditi dijagnoza. Kod nas u ambulantama zbog nedostatka osoblja maksimum je da ljekar pregleda pacijenta 10 minuta”, rekao je Jakić.

Neki građani kao problem ističu što prilikom naručivanja moraju čekati dan do dva kada su bolesni.

“Otkud ću ja znati kad ću se razboljeti i koji dan mi neće biti dobro? Prehladim se, upali mi se grlo, nazovem ambulantu kojoj pripadam i onda mi kažu da me doktorica može primiti prekosutra. Znači dva dana treba da radim šta znam i umijem”, kaže Aida Semić.

Jakić ističe da hitne slučajeve ljekar u ambulanti porodične medicine mora primiti bez naručivanja, te da je maksimalna odgoda moguća samo 48 sati i to kada su u pitanju uputnice za ispitivanja koja nisu hitna.

“Sve ostalo je prekršaj koji pacijent može prijaviti domovima zdravlja, a za to postoje i sankcije”, rekao je Jakić i dodao da naručivanje nije obavezno i da pacijent može doći u ambulantu i čekati slobodan termin kod ljekara.

Na primjedbe građana na neljubaznost pojedinih ljekara, koordinator za porodičnu medicinu kaže da su upoznati i s takvim primjerima i da pokušavaju riješiti takve probleme.

Jakić ističe da je sistem porodične medicine mnogo bolji od prethodnog sistema u domovima zdravlja, te da je cilj ovog projekta da se uspostavi kontinuitet i približe ljekar i pacijent.

“Prije je pacijent na pregled morao doći ujutro rano, ostaviti knjižicu i čekati red da ga prozovu. I onda je to gubljenje cijeloga dana, a da ne govorimo o problemima i čestim svađama po pitanju ko je prvi došao i da li je bilo pregleda preko reda. Bio bih sretan kada bih, recimo, mogao nazvati općinu i zamoliti da mi pripreme rodni list ili neki dokument koji mi treba i da mi oni kažu u koje vrijeme da dođem po svoje papire. Tad ne bih gubio dragocjeno vrijeme i morao izlaziti s posla”, kazao je Jakić.

Planirano otvaranje još 12 ambulanti

Ambulanta porodične medicine otvorena je jučer u Podlugovima, gdje će zdravstvenu zaštitu moći ostvarivati 10.000 građana. To je 72. ambulanta na području Kantona Sarajevo.

“Planiramo da u narednom periodu na području kantona otvorimo još 12 ambulanti porodične medicine”, kazao je Zaim Jakić.

piše: Mirsada Lingo

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *