Čuda izborne godine: Nedostaje novca za obnovu Saborne crkve

Saborna crkva u SarajevuPotrebno je još više od dva miliona za potpunu restauraciju i konzervaciju saborne crkve.

Radovi na ovoj pravoslavnoj crkvi, koja je nacionalni spomenik od posebne važnosti za BiH, zbog nedostatka novca u skorije vrijeme neće biti okončani. Restauracija fasade, svodova i unutrašnjih zidova crkve počela je polovinom jula ove godine i projekat je trebalo da bude okončan za četiri mjeseca.

“Međutim, desilo se ono što ni projektanti nisu očekivali. Obim poslova se proširio, konkretno u samoj crkvi. Nije više bila u pitanju sama konstrukcija zida. Malter na zidovima unutar crkve je dotrajao i nije se mogao obaviti posao sanacije. Stvorile su se pukotine i morali smo da skidamo sav malter sa zidova unutar crkve”, rekao je Borislav Livopoljac, starješina saborne crkve.

To je, kako je dodao, stvorilo veliki problem, jer zahtijeva dodatne finansijske intervencije.

“Kada je u pitanju i obnova fasade, ni tu stvari nisu išle glatko. Sve nam je to usporilo posao, ali se nadam da ćemo, akobogda, do kraja godine završiti barem spoljnu fasadu. Konstruktivna sanacija svodova dobrim dijelom je urađena, a ostatak radova zavisi i od vremenskih uslova i od novca”, objašnjava Livopoljac.

Kaže da je saborna crkva sa izvođačem radova “Ad građenje” potisala ugovor u iznosu od 486.000 KM, ali da će ta suma sigurno porasti, tako da će u prvoj fazi samo obiti malter unutar crkve, a onda će čekati proljeće i tražiti dodatna sredstva.

“Osim ovih radova, na prijedlog stručnjaka mi smo krenuli u posao restauracije svodova koji su oslikani ornamentikom. Karbonskim vlatima popunjavali smo pukotine, međutim, stalno se pojavljuju nove, jer su slojevi oštećeni. Počeli smo restauraciju i konzervaciju ikona i ikonostasa. Sve smo počeli, a ništa nismo završili i nećemo ako ne dobijemo sredstva”, kaže Livopoljac.

Navodi kako su godinama sakupljali novac da restauriraju crkvu, ali da im sada samo za ove radove na fasadi, svodovima i unutrašnjim ziodima nedostaje od 500.000 do 600.000 KM.

“Ako sredstva ne dudu iznađena, crkva će biti poptuno u skelama, pa će biti teško i bogosluženje u njoj. Apelujem na javnost, ali i na vlasti grada, kantona i države, oni su odgovorni da nam pomognu, jer je saborna crkva nacionalni spomenik i jedan od najvažnijih pravoslavnih hramova u BiH, i po istoriji i po arhitekturi. Nju godišnje posjeti 10.000 turista. Saborna crkva je lična karta grada Sarajeva. Ona je lična karta evropskog Jerusalima, kako Sarajevo vole nazivati naši političari”, govori Livopoljac.

Kaže da će za restauraciju i konzervaciju ikona, ikonostasa i za uvođenje grijanja trebati još oko 1,5 miliona KM, te da će biti teško sve ovo uraditi.

“Grijanje nam je poseban problem, nemamo ga. To u sabornoj crkvi nikada nije bilo riješeno”, objašnjava Livopoljac.

Saborna crkva u Sarajevu je jedan od najvećih pravoslavnih hramova na prostoru Balkana. Posvećena je presvetoj Bogorodici, a građena je na inicijativu žitelja Sarajeva od 1863. godine do 1868. godine.

Crkvu je zidao majstor Andreja Damjanović-Zografski iz velike porodice arhitekata, ikonopisaca, drvorezaca i kamenorezaca iz Velesa u Makedoniji.

piše: Mirsada Lingo

U Bosni i Hercegovini je u toku IZBORNA GODINA, a to vam svugdje u svijetu bude cca 365 dana kada se vlast dokazuje svojim glasačima na razne načine. Jedan od tih načina je i uljepšavanje životne sredine, pa se tako u sarajevskim opštinama sve nadiglo da dokaže kako se nešto uradilo za mandata.

Nerijetko se čeka upravo posljednja godina, odnosno godina isticanja mandata pa da se zasuču rukavi i prione na posao. Zato se ovi osvrti na učestale radove i popravke i zovu ČUDA IZBORNE GODINE. Kako reče jedan stari pošteni taksista: “Dabogda nam svaka izborna bila”.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *