Nedžad Branković dužan gradu Sarajevu milion maraka

Po oznakom “vrlo hitno”, federalni premijer Nedžad Branković uputio je pismo Marinu Ivaniševiću, predsjedavajućem Gradskog vijeća Sarajeva sa zahtjevom da odmah sazove sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će se donijeti odluka o privremenom finansiranju Grada.

Nedžad Branković
Nedžad Branković
On se poziva na Ustav FBiH i kaže da je propisano da je premijer FBiH odgovoran da provodi politiku i izvršava zakone federalne vlasti.

“Gradonačelnica me informisala da je u više navrata od vas tražila sazivanje sjednice Gradskog vijeća na kojoj bi se donijela odluka o privremenom finansiranju. Nadam se da shvatate ozbiljnost situacije u kojoj se nalazi Grad Sarajevo i da nedonošenje budžeta ili odluke o privremenom finansiranju u postojećim okolnostima može izazvati nesagledive posljedice kako za građane tako i za institucije, odnosno brijne kulturne i druge manifestacije čiji je organizator ili pokrovitelj Grad Sarajevo”, stoji u Brankovićevom pismu.

Marin Ivanišević, predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva, odmah je pismeno odgovorio federalnom premijeru i podvukao da izuzetno cijeni Brankovićev interes za funkcioniranje Grada Sarajeva.

“U tom kontekstu, očekujem da ćete iznaći mogućnost da do kraja mjeseca realizirate sredstva koja su u budžetu Grada Sarajeva za 2008. planirana kao grant Federacije BiH u iznosu od milion maraka”, stoji u Ivaniševićevom pismu premijeru.

U pismu također stoji napomena da taj dug može proizvesti probleme kod realizacije projekata koje finansira Grad Sarajevo.

Marin Ivanišević
Marin Ivanišević
“Još krajem 2007., u skladu sa propisanim nadležnostima tog ministarstva, Ministarstvu pravde FBiH uputili smo zahtjev za obavljanje upravnog nadzora nad provođenjem zakona o principima lokalne samouprave u FBiH, u Kantonu Sarajevo. Podsjećam da je 9. septembra 2007. godine istekao rok za primjenu tog Zakona, a organi Kantona Sarajevo ni tada, a niti danas nisu pokrenuli aktivnosti na njegovoj primjeni”, naveo je Ivanišević u svom pismu i podvukao: “I pored velikih problema koje imate u organizovanju i vođenju Vlade FBiH, molim da pomognete u rješavanju statusa Grada Sarajeva, a posebno u ostvarivanju adekvatnih prihoda. Kao odgovoran čovjek, pomoći ću da novi gradonačelnik predloži štedljiviji, socijalno osjetljiviji i razvojni budžet kojim će podržati kulturne i druge manifestacije pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva, a koje doprinose ugledu Sarajeva kao glavnog grada BiH”.

Ivanišević je obavijestio premijera Brankovića da će se konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća, na kojoj će biti izabran predsjedavajući i novi gradonačelnik, održati u četvrtak, 29. januara uz naglasak da očekuje i njegovo prisustvo.

Od petka u 13:30 sati, kada je Centralna izborna komisija utvrdila i dodijelila mandate novim vijećnicima Gradskog vijeća, Semiha Borovac više nije gradonačelnik Sarajeva i od tog trenutka prestale su sve njene i ovlasti dosadašnjeg Gradskog vijeća.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *