Neka sačeka do sljedeće sedmice

Besim Mehmedić, premijer KSBesim Mehmedić, premijer Kantona Sarajevo, je za početak iduće sedmice najavio razgovore sa predstavnicima Ministarstva pravde bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH, o aktiviranju ustanove za smještanje počinilaca krivičnih djela, među kojima su i višestruki počinioci, koji su sada na slobodi zbog nedostatka takve ustanove.

Sljedeće sedmice će, dakle, biti predloženo više namjenskih lokacija, a premijer smatra da je jednu od njih moguće aktivirati prilično brzo, ne pružajući više detalja, osim da se radi o lokaciji na području sarajevskog kantona.

Naredne sedmice će zatražiti i sastanak sa predstavnicima pravosuđa zbog razgovora o konkretnim rezultatima iz njihove prakse u primjeni trenutno važećeg kantonalnog zakona, koji maksimalnu zaprijećenu kaznu za nezakonito nošenje oružja ocjenjuje sa dvije godine, a najmanju šest mjeseci, a prije nego sazna pta je praksa premijer ne želi govoriti o inicijativi za eventualnu izmjenu ovog zakona to jest pooštravanje sankcija.

Iz Kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova kažu da je policija voljna pooštriti aktuelni zakon.

Premijer, koji je danas imao redovni sastanak sa policijskim dužnosnicima u Sarajevu, dobio je uvjeravanja da će nakon nedavnog ubistva mladića Amara Mistrića sigurnosne mjere u Kantonu biti intenzivirane, naročito imajući u vidu da je Sarajevo ovih dana puno posjetilaca.

Za iduću sedmicu Mehmedić najavljuje i razgovor u Kantonalnoj vladi o inicijativi za ustrojavanje takozvane kvartovske policije kao prakse koja je građanima bila poznata i bliska nekad a značila je djelovanje policije po kvartovima, odnosno neposredniju komunikaciju s građanima.

Problem kriminaliteta, odnosno delikvencije mladih osoba i maloljetnika, aktuelan je već duže vrijeme, koliko i problem njihovog pritvaranja, a najsvježiji primjer je od prije dva dana, kada je u Sarajevu mučki ubijen Amar Mistrić, mladić koji je radio u jednom kafeu i u kasnim noćnim satima odbio uslužiti pićem grupu mladića koji su mu zbog toga oduzeli život pucnjem iz pištolja.

U gradu je veoma svježe i sjećanje na ubistvo maloljetnog Denisa Mrnjavca kojeg su nožem usmrtili vršnjaci, a napali ga u prepunom tramvaju naočigled inertnih putnika.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *