Nema novca za obnovu Hastahane

Hastahana, Kovači, SarajevoOronula zgrada na Kovačima, u kojoj je u tursko doba bila smještena prva bolnica – Hastahana u BiH, neće biti obnovljena u skorije vrijeme.

Općina Stari grad i Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, koji je u ovom prostoru želio smjestiti punkt Hitne pomoći za starogradska naselja, nemaju dovoljno novca za obnovu.

Još 2008. godine Skupština KS donijela je odluku da ovu zgradu ustupi Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS, koji bi uz pomoć donacija obnovio zgradu i smjestio svoj punkt na ovom mjestu.

Time bi ovoj zgradi dijelom bila vraćena njena prvobitna namjena, s čim se složila i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH, jer je ova zgrada na listi ugroženih nacionalnih dobara.

Alija Mulaomerović, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, kaže da nema novca za obnovu Hastahane na Kovačima jer je projekat vrijedan više od dva miliona KM.

“Do sada je prikupljen, putem donacija, samo dvadeseti dio onoga što je potrebno. Zato smo nedavno uputili molbu donatorima da sredstva koja su uplaćivali za obnovu Hastahane preusmjerimo za izgradnju punkta Hitne pomoći na Bjelašnici jer do sada takav objekat na ovom mjestu nije postojao”, rekao je Mulaomerović. Vjerujem kako će sredstva koja su prikupili za Hastahanu biti dovoljna da izgrade i potpuno opreme punkt Hitne pomoći na Bjelašnici.

Ibrahim Hadžibajrić, načelnik općine Stari grad, kaže da nije detaljno upoznat s problemom rekonstrukcije Hastahane, ali da je prije dobio pismenu obavijest da donatori i Zavod hitne medicinske pomoći KS odustaju od ovog projekta jer nemaju dovoljno novca.

“Zgrada u kojoj se nalazila prva bolnica u BiH u prilično je lošem stanju, ali bi prije početka njene restauracije i obnove trebalo riješiti imovinskopravne odnose. Opština nije u stanju da sama finansira obnovu zgrade”, rekao je Hadžibajrić.

Općina Stari grad je postavila oznaku kojom upozorava građane da se zgrada Hastahane obrušava.

Hastahana otvorena 1866. godine

Zgrada Hastahane na Kovačima imala je ambulantu, apoteku i bolničke sobe. Otvorena je u doba epidemije kolere 8. oktobra 1866. godine.

U austrougarskom periodu je temeljito obnovljena, a njeno održavanje preuzela je Zemaljska vlada 1882. godine.

Nakon izgradnje Zemaljske bolnice na Koševu 1894. godine u Hastahanu su smješteni duševni bolesnici koji su ranije liječeni u Mađarskoj i Hrvatskoj, a za vrijeme Kraljevine SHS u nju je smješten Gajretov đački konvikt. Nakratko je u Hastahani bila smještena Škola za učenike u privredi, a zatim je pretvorena u stambene prostorije.

piše: Mirsada Lingo

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *