Nema para za obnovu

Ministarstvo stambene politike KS još nije iz svih opština dobilo podatke o stambenim objektima za čiju obnovu u ovoj godini im je neophodna pomoć kantona.

Zgrada Opštine Centar Sarajevo

Resorni ministar Čedomir Lukić procjenjuje da će u kantonalnom budžetu ove godine biti manje novca za sanaciju stambenih zgrada i napominje da je Ministarstvo zadnji put prošlog mjeseca pozvalo općine da dostave liste sa prioritetima za sanacije koje bi trebalo da finansira kanton. Svoje liste zgrada koje treba rekonstruisati među prvima dostavile su, kaže on, Stari grad, Vogošća i Novo Sarajevo, a Lukić pretpostavlja da opštine kasne i zato što u mnogima još nije usvojen budžet za ovu godinu, pa ne znaju koliko novca same mogu izdvojiti za obnovu kuća i stanova.

“Trenutno je neriješena situacija u vezi sa budžetom. Vlada Kantona Sarajevo u narednim danima će donijeti nacrt o budžetu te se bojim da će ove godine biti manje mogućnosti za realizaciju sanacija”, ističe Lukić.

Procjena iz rang-liste za sanaciju objekata bazira se na listama iz opština jer se smatra da one imaju bolji uvid u potrebne sanacije. Na osnovu njih, Ministarstvo procjenjuje koji broj objekata može obuhvatiti u toku ove godine. Ministarstvo u okviru velikih popravki (kada su oštećenja veća od 60 odsto), sanira i zajedničke dijelove zgrada: vodovodne, telefonske i elektroinstalacije, haustor, fasade i krov. Sanacija je predviđena do ulaznih vrata svakog stana, dok se za unutrašnje dijelove brine Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, te donatori.

“Vogošća i Stari grad su predale svoje liste koje imaju jako veliki broj sanacija, pa i onih najsitnijih popravki, a mogućnosti su drugačije. Stari grad predao je listu sa najviše objekata koje treba obnoviti, gotovo po jedan u svakom naselju, a inače se svake godine sanira do 20 objekata”, kaže ministar Lukić i dodaje kako će se Ministarstvo bazirati na sanaciji ratnih šteta koje su osnovni kriterij na koje se oslanjaju ove liste. “Opštine Novi grad, Novo Sarajevo i Centar i dalje imaju najviše zahtjeva za saniranje. Novo Sarajevo ima najveći broj velikih popravki, a to se posebno odnosi na zgrade u Vilsonovom šetalištu koje se ne mogu popravljati jedna bez druge”, rekao je Lukić.

Opština Novo Sarajevo zbog ratnih dejstava u proteklom ratu jedna je od najrazrušenijih opština na području Kantona Sarajevo.

“Do sada su sanirani zajednički dijelovi 22 stambene zgrade u kojima je oko 887 stanova. Od završetka rata do danas uspjeli smo, uz pomoć Ministarstva stambene politike KS, sanirati zajedničke dijelove (nosive konstrukcije, krovne konstrukcije, zajedničke instalacije, vanjsku stolariju, stubišta i liftove) značajnog broja objekata kolektivnog stanovanja”, saopšteno je iz opštine Novo Sarajevo te se ističe da je na teritoriji Novog Sarajeva još veliki broj potpuno devastiranih stambenih zgrada. Navode da je neophodna potrebna obnova 20 zgrada s ukupno 93 stambene jedinice. “Neki od stambenih objekata, kao što su u ulicama Trebevićka 11, Travnička 6, Dobojska 55, Radnička 106, Ivana Gorana Kovačića 17 i 21 trebaju potpunu rekonstrukciju, dok stambene jedinice u ulicama Ljubljanska, Novopazarska i Dobojska trebaju sanaciju svih zajedničkih dijelova zgrada. Ostalim je potrebna sanacija krovova, popravka međusobnih konstrukcija”, kažu u opštini Novo Sarajevo.

Opština Vogošća je među prvim dostavila spisak dvadesetak stambenih zgrada kojima je potrebno srediti krovove i fasade, a za ovu godinu iz budžeta je izdvojeno samo 20.000 KM.

Prema saopštenju iz opštine Centar, na zahtjev Ministarstva stambene politike Kantona Sarajevo, opština je u novembru prošle godine uputila spisak sa prijedlozima projekata za sanaciju zajedničkih dijelova zgrada tokom 2009. godine.

“Među prioritetima se nalazi 20 objekata kolektivnog stanovanja sa područja ove opštine kojima je potrebno sanirati krov ili fasadu. Služba priprema dodatni spisak, koji će uskoro biti proslijeđen Ministarstvu, na kojem će biti navedeni prijedlozi koje su iznosili građani na zborovima”, saopštili su iz opštine Centar.

Ministar Lukić ističe da je opština Trnovo, što se tiče ratnih šteta, u najboljoj situaciji, jer nema objekata kolektivnog stanovanja kao ni zahtjeva za popravke liftova i krovova. Za popravku krovova opština Centar ove godine će izdvojiti oko 800.000 KM.

“Ratne štete smo sanirali još prošle godine. Međutim, tek ćemo nakon zasjedanja Vijeća krajem mjeseca znati koje su potrebne sanacije jer, ipak, imamo zakonsku dužnost iako potreba nije velika”, rekao je Dževad Bećirević, načelnik opštine Centar.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.