Nemojte vrijeđati fašiste

Dan ustanka protiv fašizma je predivan dan. Samo da ga neka budala ne pokvari pitanjem zašto je Jovan Divjak, dokazani antifašista i heroj odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine od fašizma, i dalje bez ikakvog osnova zarobljen u Beču i kad imaju namjeru da ga puste na slobodu. Valjda nikom neće pasti na pamet da postavi to dosadno pitanje. Nemojte bar danas vrijeđati fašiste koji vladaju zemljom koja danas slavi Dan ustanka protiv fašizma

Nermin Čengić
Nermin Čengić

piše: Nermin Čengić

Danas je dobar dan. Sunce je tu, putovanje je na pomolu, ljudi se čine pristojnima bez namjere da danas ugroze bilo koga i bilo šta (što ipak treba uzeti s rezervom), a tu je i jedan ponosni jubilej kojim se da podičiti pred svakim bez ikakvog ustezanja.

Dan ustanka protiv fašizma je jako dobar jubilej. Njime se diče svi. Od antifašista, koji na to imaju puno pravo jer oni i jesu zaslužni što se to tako desilo prije, hm, jedan, dva, tri, četiri, pet, šest, auuu, sedam, dakle sedamdeset godina, i što ova teritorijalna cjelina ima jedan jubilej koji je stavlja u red normalnih, opredjeljenih za dobro, za bolje. S druge strane, jubilej ustanka protiv fašizma slave i fašisti, a to je najjasnije vidjeti u Bosni i Hercegovini, državi sastavljenoj od dva entiteta, koji nastadoše na četvorogodišnjem pokolju ljudi, i nemaju se namjeru odreći svojih nadležnosti nad istinama i pravdama, još uvijek, 70 godina od ustanka protiv fašizma, 19 godina od borbe za nezavisnost, nemaju namjeru, ni u naznakama, izglasati zakon koji ZABRANJUJE POSTOJANJE fašizma na ovim prostorima.

Dan ustanka protiv fašizma je dobar dan, iako neće biti obilježen na dostojan i svečan način, jer ima taj peh da se dešava u jeku sezone godišnjih odmora, a godišnji odmori su ovdje svetinja. Nije to isto ono vrijeme kao kad se ustajalo prije 70 godina. Tada nisu imali šta pametnije raditi, a danas dok se pregledaju poruke, odlajkaju postovi, postira comment na silne zanimljive objave friends-a, uto će i ručak, a poslije ručka zna se – bazen ili plaža. Uveče su već pripreme za party, pa čovjeku nije do dizanja glave iz pjeska i primjećivanja da fašizam ne poznaje boju, naciju, veličinu spolovila, rasu ili spol.

Dan ustanka protiv fašizma je odličan dan, iako nas neće spasiti od fašizma. Podsjetiće nas da smo bili hrabri, odnosno da su naši roditelji bili hrabri, ustvari da su naše bake i djedovi bili hrabri. Dakle, da smo prije dvije generacije bili hrabri. Danas smo ravnodušni i virtualni ali i to nije loše. Dobro je biti makar i to, samo ne biti fašista. Ili?

Dan ustanka protiv fašizma je sunčan dan. Nakon nekoliko oblačnih i kišnih dana donio nam je sunce i toplinu. Sad, je l’ to slučajno il je to neki scenarista tako udesio, ne treba razbijati glavu, al’ je super iskoristiti tu činjenicu kako bi se upotpunio doživljaj ljepote u jednom ovakvom danu, kako bi se izbjeglo što više loših primjera koji unakazuju veličinu Dana ustanka protiv fašizma.

Jovo Besplatno!
Jovo Besplatno!

Dan ustanka protiv fašizma u BiH pada samo par dana nakon što smo saznali da je posljednji veliki ostvareni fašista u svojim piskaranjima spomenuo Bosnu i hercegovinu više od tristo puta u negativnom smislu, što ovaj prostor zasigurno stavlja na listu pozitivnih država u odnosu na druge koje su negativne. Šta imamo od toga tek će se saznati, al’ je dobro da i pored odličnih predispozicija da to budemo, ipak nismo saveznici jednom bezumniku kakav je Breivik von Norway. Još da nam se riješiti svih naših bivših, sadašnjih i budućih breivika koji sasvim slobodno šetaju ulicama, rade u vladinim institucijama ili se, odgajaju u duhu mrtvačke glave, spremaju za neke buduće izlive bezumlja.

Ipak, Dan ustanka protiv fašizma je predivan dan. Samo da ga neka budala ne pokvari pitanjem zašto je Jovan Divjak, dokazani antifašista i heroj odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine od fašizma, i dalje bez ikakvog osnova zarobljen u Beču i kad imaju namjeru da ga puste na slobodu. Valjda nikom neće pasti na pamet da postavi to dosadno pitanje. Nemojte bar danas vrijeđati fašiste koji vladaju zemljom koja danas slavi Dan ustanka protiv fašizma.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.