Nermin Čengić: Dobri Čovjek Nisvet

Karizmatični prezentator naše stvarnosti, svima znan po kariranoj košulji koja mu postade simbolom i koju zbog njega redom kupovaše njegovi najveći fanovi, progazio je nedođijom i stupao asfaltom jednako jasno i bestidno zvučno svojom neposrednošću dajući pečat želje za normalnošću, udišući zrak posrnulom trokutastom biću.

Nisvet Džanko

Danas će biti obavljena dženaza jednom od najpozitivnijih likova našeg vremena. Uvijek nasmijani i za zajebanciju spremni Nisvet Džanko svojom je pojavom i djelovanjem unosio mir u ove nemirne prostore, svojom lucidnošću nerijetko uspijevao spojiti nespojivo, prikazati neprikazivo odnosno ono što nikom ne bi palo na pamet da bi bilo interesantno prezentovati. Obišao je ‘sva sela i gradove’ ove lijepe i nesretne zemlje i dao priliku mnogima da se pokažu i prikažu u autentičnom svjetlu, bez dotjerivanja – upravo onakvi kakvi stvarno jesu.

Karizmatični prezentator naše stvarnosti, svima znan po kariranoj košulji koja mu postade simbolom i koju zbog njega redom kupovaše njegovi najveći fanovi, progazio je nedođijom i stupao asfaltom jednako jasno i bestidno zvučno svojom neposrednošću dajući pečat želje za normalnošću, udišući zrak posrnulom trokutastom biću. Valjda je od tog silnog davanja i njegovo zdravlje moralo biti narušeno i provedeno na potvrdu koliko su ga voljeli ovi ljudi što u njemu vidješe iskru onoga što je bilo i što, žalosti li klete, više nije, a što bi opet moglo biti, e kad bi se htjelo.

Kada se pročulo da je život Nisveta Džanke u pitanju akciju spašavanja je podržao svako ko imalo drži do sebe i čista srca želi bolje svijetu. I uspjelo je, činilo se. Onako kako je planirano ili onako kako je ispalo, nije niti važno, ali Džanko jeste bio spašen na trenutak. Već se ta tegobna epizoda počela zaboravljati kad je stigla gorka vijest neminovnosti koju, posebno ovako izgubljeni i bezvolji, ne možemo mijenjati onako kako bismo htjeli. Smrt je došla po Nisveta i odvela ga na neke druge geografske širine da bolje ljude uči boljoj geografiji nego je to ovdje i pored najbolje želje i akcije mogao činiti. A učinio je mnogo ili koliko je mogao. Reklo bi se više nego zaslužujemo dok god se već nakon odgledane epizode nastavljamo brecati jedni na druge ne naučivši ništa iz uvijek zanimljivog i često komičnog putešestvija Nisvetovog.

Ostaće nam Nisvet Džanko po dobru u mozak ugraviran, a to je nešto što je svakom čovjeku ultimativnom nagradom u ovom životu. Vječito će se vrtiti njegova karirana geografija, još dugo ćemo u internetskim pretraživačima upisivati pojam ‘Nisvet+Džanko’ kako bismo došli do još nepročitanog teksta, mišljenja, vica koji je taj uvijek nasmijani čupo prezentovao na sebi karakterističan način. Šta god od nas ovdje ostalo teško će biti nadmašiti pozitivnost i vedrinu koju je popularni Džanko unio u naše živote, dajući nam bogatstvo koje će trajati dok god smo pri pameti. Sretan put, dobri čovječe Nisvete!

piše: Nermin Čengić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Nermin Čengić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *