Nevidljivi radari pune budžet

Sarajevo, radarPrebrza vožnja je najčešći uzrok saobraćajnih nesreća. Ipak, u našem gradu situacija se poboljšala zahvaljujući takozvanim kamerama koje bilježe prolaske na crveno svjetlo i brzu vožnju.

U prošloj godini izdato je više od 25 hiljada prekršajnih naloga za prebrzu vožnju, a kako bi se vozači natjerali na dodatno smanjivanje pritiskanja papučice za gas, Jedinica za saobraćaj MUP-a Kantona Sarajevo u ovoj godini planirala je nabavku još tri prenosiva radarska sistema.

“Trenutno imamo devet kutija u kojima se mogu instalirati kamere. Pet kutija se nalazi u gradu, a po dvije na magistralnom putu M-17 i autoputu. U ovoj godini planirali smo nabavku tri prenosiva radara koji, također, imaju mogućnost slikanja vozača. Ovim uređajima bismo pokrili cijeli grad, a oni bi se postavljali na mjestima gdje je onemogućeno instaliranje statičkih kamera”, kazao je Željko Klisara, viši inspektor za inspekciju, koordinaciju i usmjeravanje MUP KS.

S obzirom na statistiku u 2008. godini, vozači do 24 godine bili su najčešći uzročnici udesa koji su napravljeni zbog brze vožnje i radnje vozilom u saobraćaju (nepotrebno prestrojavanje, nekorištenje svjetala i slično). Kada je u pitanju naplativost izrečenih novčanih kazni, ona je u prošloj godini iznosila između 65 i 67 posto na mjesečnom nivou.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *