Nevini na doživotnoj robiji

mrki mevjed u Pionirskoj doliniPrijatelji životinja u BiH protestuju protiv izgradnje zvjerinjaka u Pioniskoj dolini i protiv nabavljanja novih životinja, te imperativno traže poboljšanje životnih uslova za životinje koje se već nalaze u zoološkom vrtu.

Prijatelji životinja u BiH održat će prosvjed ispred Zoološkog vrta u Pionirskoj dolini u subotu 15. avgusta u 12:00 sati, gdje će aktivisti zatvoreni u kavezu simbolično ukazati na izrazito loše uslove u zoološkim vrtovima u Bosni i Hercegovini i dići glas protiv zarobljavanja životinja u zoološkim vrtovima.

Udruženje Prijatelji životinja u BiH protivi se nabavci novih životinja te smatra da bi životinjama Zoološkog vrta u Pionirskoj dolini što prije trebalo osigurati bolje uslove života koji bi tim životinjama barem djelimično olakšali nedostatak slobode koja im je prisilno oduzeta.

Osiguranje boljih uslova za životinje u zoo vrtu je i jedna od obaveza koja proizilazi iz Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH.

Uprkos navodnoj brizi za životinje, zoološki vrtovi nisu stvarna utočišta ili simulirana prirodna staništa, već u stvarnosti predstavljaju doživotno zatočeništvo za životinje u kojima im je oduzeta svaka mogućnost za prirodno ponašanje. Time je i bilo kakva edukativna uloga zooloških vrtova upitna.

Ljudima je zabavno ići u zoološke vrtove i gledati životinje kao žive izložbene eksponate. Te životinje su im zanimljive, lijepe, slatke i simpatične. Ali kad prođe tih par sati zabave ili znatiželje, oni odlaze svojim domovima dok životinje ostaju u zatočeništvu, gdje se dosađuju do ludila, u neadekvatnom i skučenom prostoru, osamljene, daleko od svojih prirodnih staništa, zbog čega pokazuju psihotično i samodestruktivno ponašanje koje se naziva zoohoza.

Budućnost zooloških vrtova treba tražiti u primjeru Worldlife Centera u Londonu, koji planira stvaranje visoko-tehnološkog zoološkog vrta bez životinja. Posjetitelji će moći posmatrati životinje u divljini preko satelitske veze, uživo, čak i u vrlo udaljenim mjestima kao što su amazonske prašume, greben Velika barijera i Afrika.

Zamislite da ostanete zaglavljeni jedan dan u liftu, daju vam hranu i vodu, gledate kroz prozor lifta, ali ne znate kada ćete moći izaći van. Sad zamislite tako jednu sedmicu, pa mjesec, godinu… čitav život.

U 21. vijeku zoološki vrtovi bi trebali postati stvar prošlosti, a ljudi svjesni potreba drugih životinjskih vrsta, potisnuvši svoj primitivan poriv da nekoga drže na doživotnoj robiji samo kako bi ga mogli posmatrati, zabave radi.

Zbog toga Prijatelji životinja u BiH pozivaju građane da bojkotuju zoološke vrtove i da na taj način dignu svoj glas protiv zarobljavanja životinja u zootvorima!

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *