NEXE grupa investirala u tvornicu opeke u Stražilovu

NEXE GrupaNexe Grupa iz Našica, jedan od vodećih proizvođača građevinskog materijala u Bosni i Hercegovini ali i regiji, dovršila je investicioni ciklus od 11,5 miliona EUR u novi proizvodni pogon tvornice opeke u Stražilovu.

Investicionim ulaganjem u Industriju građevinskog materijala Stražilovo povećan je kapacitet fabrike sa 60 miliona na 135-140 miliona JNF. Time je IGM Stražilovo postao najveći proizvođač opeke i prvi proizvođač euro bloka velikog formata u Srbiji.

Svečano otvorenje novog proizvodnog pogona Industrije građevinskog materijala Stražilovo u Sremskim Karlovcima održano je danas 13. jula, a otvorenju je prisustvovao Ministar životne sredine i prostornog planiranja dr. Oliver Dulić.

„Modernizacijom IGM Stražilovo omogućeno je da se klasičnom proizvodnom programu i blokovima za zidanje pregradnih zidova različitih dimenzijama pridodaju i giter blok kao i blokovi za međuspratnu konstrukciju, ali i termo program, koji do sada niko nije proizvodio u Srbiji. Najveći dio proizvoda prodaje se na tržištu Srbije, zatim na teritoriji Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rumunije i Bugarske, ali i na prostoru Mađarske, Poljske i Češke. Pokretanjem novog pogona i uvođenjem termo programa, očekuje se proširenje prodaje i na novim tržištima”, istakao je Ivan Ergović, predsjednik Uprave Nexe grupe.

Kapitalnim ulaganjem Nexe grupe u tvornicu omogućeno je da se pored klasičnog programa u proizvodnju uvede i termo program što je dovelo i do otvaranja novih 40 radnih mjesta, tako da je sada u IGM Stražilovu zaposleno 112 radnika. Nexe grupa, koja posluje u Srbiji od 2003. godine, do sada je kroz kupovinu vlasničkih udjela, dokapitalizaciju i investiciona ulaganja u Republici Srbiji investirala više od 90 miliona EUR i ima 865 zaposlenih. Ovo ulaganje Nexe Grupe predstavlja jednu od najznačajnijih stranih investicija u Srbiji u ovoj godini.

Nexe Grupa u Bosni i Hercegovini prisutna je od 2002. godine i broji pet članica: Tvornica opeke d.o.o. Sarajevo – proizvodnja ciglarskih proizvoda, GP „Put” d.d. Sarajevo – izgradnja građevinskih objekata, Agregati i betoni „Put” d.o.o. Sarajevo – proizvodnja betona i agregata, Nexe kamen d.o.o. Doboj – vađenje i trgovina kamenom i Nexe d.o.o. Sarajevo.

Tvornica opeke d.o.o. Sarajevo sa proizvodnjom od 100 miliona JNF je jedan od vodećih proizvođača ciglarskih proizvoda u Bosni i Hercegovini. Nakon investicije Nexe grupe od 15 miliona EUR, u TOS-u je instalirana savremena oprema renomiranih dobavljača u ovoj djelatnosti – Bedeschi i Sabo. TOS trenutno zapošljava 80 radnika a proizvodi TOS-a su se na tržištima BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore za kratko vrijeme omjerom kvalitete i cijene pozicionirali na tržištu i postali prepoznatljivi kao proizvod vrhunske kvalitete, što su potvrdili i rezultati testiranja u najprestižnijim laboratorijima zemalja u okruženju, čime su dobili certifikat o zadovoljenju standarda EU. Tvornici opeke d.o.o. Sarajevo u oktobru 2008. godine, dodijeljen je certifikat prema normi ISO 9001:2000.

GP „Put” d.d. Sarajevo, čija je osnovna djelatnost niskogradnja, do danas je izgradila nekoliko hiljada kilometara cesta svih vrsta, kao i stotine stambenih i poslovnih objekata. GP Put je lider domaćeg konzorcija šest bh. građevinskih kompanija, formiranog u martu tekuće godine radi predkvalifikacije za tender na projektu izgradnje autoceste Zenica – Sarajevo, dionica Drivuša-Kakanj, sekcija Bilješevo-Kakanj. Značajniji nedavni projekti bili su izgradnja dionice autoceste Zenica-Sarajevo, dijela Koridora 5c – od Podlugova do Visokog i od Visokog do Dobrinje, te rekonstrukcija Sjeverne longitudinale.

Agregati i betoni „Put” d.o.o. Sarajevo tržište Bosne i Hercegovine snabdijeva betonom sa betonarama u Briješću, Sarajevu i Tuzli. Kompanija posluje u skladu sa svim dozvolama i procedurama prodajući posebnu pažnju mjerama zaštite, kontrolisanju razine buke i očuvanju okoliša.

Glavna djelatnost Nexe kamena d.o.o. Doboj je vađenje ruda i kamena. Sa postojećom opremom, godišnji kapacitet proizvodnje je 110 tona kamenih materijala svih vrsta a kompanija posjeduje koncesiju za eksploataciju vapnenca iz ležišta Lipac kod Doboja na rok od 24 godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *