Nicolas Cage u Sarajevu

Sarajevo će, u organizaciji Kinoteke BiH, tokom mjeseca juna biti domaćinom ciklusa filmova Nicolas Cage-a.

Publika će tokom ovog ciklusa imati priliku pogledati četiri ponajbolja filma ovog vrsnog američkog glumca, i to: Čovjek bez lica / Face Off, Grad anđela / The City of Angels, Zmijske oči / Snake Eyes i 8 milimetara / 8MM. U ovom filmovima, Cage ostvaruje sjajne role sa fenomenalnim John Travoltom, Meg Ryan, Kevin Dunnom, Joacim Phoenixom…

Činjenica je da ovom skoru nedostaje i film “Napuštajući Las Vegas”, gdje je Nicolas Cage ostvario sjajnu rolu za koju je nagrađen i Oskarom, no ne sumnjamo da će svi koji posjete sarajevsku Kinoteku tokom juna uživati u predloženim filmovima.

Nicolas Cage, osmjehNicolas Cage je rođen 7. januara 1964. godine. Kao tinejdžer se nije mogao zaposliti, a odbijali bi ga i tamo gdje se prijavljivao. Želeći izbjeći loš glas nepotizma, kao nećak Francisa Forda Coppole, Cage je promijenio ime iz Nicholas Coppola u Nicolas Cage još u ranim danima svoje karijere. Novo ime pronašao je u Marvelovim stripovima, prema Lukeu Cageu, uličnom superheroju. Nakon svog debija u filmu Pobuna na vojnoj akademiji, u kojem je nastupio u epizodnoj ulozi zajedno sa Seanom Pennom, Cage je nastupao u širokom spektru filmova, onim mainstream i onim neubičajenim, uključujući glavnu ulogu u filmu Vampirov poljubac.

Dvaput je nominiran za Oscara te je jednom i pobijedio, za ulogu suicidalnog alkoholičara u filmu Napuštajući Las Vegas. Drugu nominaciju zaradio je za ulogu stvarnog scenarista Charlieja Kaufmana i Kaufmanovog izmišljenog brata blizanca Donalda, u filmu Adaptacija. Oba ta filma bila su neuobičajeni, niskobudžetni projekti, u kojima je Cage potvrdio status superzvijezde. Unatoč ovim uspjesima, većina njegovih niskobudžetnih filmova loše su prolazili u kinima u usporedbi s više mainstream, akcijskim projektima. Na primjer, 2005. je publika ignorirala dva njegova ne-mainstream filma, Gospodar rata i Prognostičar. Unatoč dobrim kritikama za svoje izvedbe, nijedan film nije uspio postići veći uspjeh.

Najveći financijski uspjesi dolazili su s njegovim zaokretima prema akcijsko-pustolovnom stilu. U svojem financijski najuspješnijem filmu, Nacionalno blago, glumio je ekscentričnog povjesničara koji se upušta u opasnu avanturu kako bi pronašao blago skriveno pod golemim statuama američkih predsjednika. Osim tog filma, drugi akcijski hitovi s Cageom su Hrid, u kojem glumi mladog FBI-jeva stručnjaka za kemijska oružja koji uvlači na otok Alcatraz kako bi neutralizirao terorističku prijetnju, Čovjek bez lica, film Johna Wooa u kojem je nastupio u ulozi heroja i negativca, i World Trade Center, redatelja Olivera Stonea o terorističkim napadima 11. septembra 2001. godine.

Zadnjih godina, Cage je eksperimentirao s drugim područjima vezanima uz film. Snimio je svoj redateljski debi, Sonny, niskobudžetnu dramu s Jamesom Francom u ulozi muške prostitutke kojem majka (Brenda Blethyn) služi kao svodnik. Film nije zaradio dobre recenzije, a prikazan je u ograničenom broju kina.

Više je uspjeha imao u producentskom radu. Sjena vampira bio je prvi film koji je producirala njegova kompanija Saturn Films, koju je osnovao s partnerom Normom Golightlyjem. Film je bio nominiran i za Oscara.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *