Niko nikom ne vjeruje u Bosni i Hercegovini

Friedrich Ebert StiftungGrađani Bosne i Hercegovine nemaju povjerenja u političke predvodnike, a slabo vjeruju i jedni drugima. Ovo su rezultati studije “Socijalno povjerenje u Bosni i Hercegovini” koju je provela Fondacija Friedrich Ebert tokom 2008. godine.

Prezentirana studija je kreirana na reprezentativnom uzorku građana BiH.

“Pokušali smo analizirati socijalni kapital u BiH i došli do zaključka da je BiH bogata partikularnim tipom povjerenja – povjerenjem unutar pojedinih etničkih granica, dok je povjerenje između etničkih granica vrlo nisko”, rekao je dr. Berto Šalaj, profesor Fakulteta političkih znanosti Zagreb i saradnik na izradi ove studije.

Profesor Šalaj je dodao kako je evidentno nepostojanje svojevrsnog mosta koji bi premostio etničke granice u socijalnom smislu.

“Povjerenje u političke institucije je također, na vrlo niskoj razini, a što dovodi do opasnosti od nepovjerenja u politiku uopće. Takva situacija je za demokratsko društvo i državu vrlo opasna”, ističe Šalaj.

Prema njegovim riječima, studija se ne bavi konkretnim rješenjima problema, ali smatra da obrazovanje i mediji mogu uticati na poboljšanje opšteg stanja u domeni socijalnog kapitala.

Direktor Fondacije Helmut Kurth je izjavio kako je studija jasno pokazala da građani BiH moraju predanije raditi na izgradnji države.

“Indirektno, studija pokazuje kako moramo imati bolje, jače i transparentnije državne strukture”, dodao je Kurth.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *