Nikola Vučković u Zvonu

Svaki kolaž je akt koji preuzima fotografiju nagog ženskog tijela u izazovnoj pozi, a glava je mozaik od fragmenata lica od kojih svaki pulsira erotskim nabojem

Kolaž Nikole Vučkovića

U petak, 10. marta 2017. godine u sarajevskoj galeriji Zvono će od 21 sat biti otvorena izložba kolaža akademskog kipara Nikole Vučkovića.

O izložbi je pisala Elvira Jerković- Peyraud: ‘Stvaralaštvo akademskog kipara Nikole Vučkovića prometejski je intonirano, bilo da se radi o skulpturama, crtežima ili kolažima. Umjetnik u srž umjetnosti unosi snažne emocije, strasti i porive, kojima se suprotstavlja totalitarizmu razuma. To dokazuje i ovom izložbom kojom ide protiv struje, dovodeći na scenu kolaž, vraćajući time dostojanstvo ovoj zapostavljenoj likovnoj tehnici. Pomoću njega daje svoj odgovor na sveprisutnu temu sadašnjice: erotiku.

Svaki kolaž je akt koji preuzima fotografiju nagog ženskog tijela u izazovnoj pozi, a glava je mozaik od fragmenata lica od kojih svaki pulsira erotskim nabojem. Zahvaljujući ovakvom postupku, svojevrsnoj mješavini kubizma i naturalizma, djelo žonglira na rubu erotike i pornografije, popraćeno tekstualnim isječcima.

Senzibilnoj publici Vučković nudi istančani i čulno bogati doživljaj erotskoga, dok će ga malograđanskim moralom opterećeni promatrači doživjeti kao neukusnu provokaciju. Upućeniji poznavatelji Nikoline umjetnosti znaju da je eros njezin lajtmotiv. Seksualnost i čulno zadovoljstvo su preokupacija koja se konkretizirala kroz crteže, kolaže, skulpture i instalacije od prvih radova do danas. Neki će se sjetiti njegovog diplomskog rada na ALU u Sarajevu, skulpture nage žene inspirirane pompejanskim figurama, ali u sladostrasnom grču, koja je uzdrmala publiku u jednoj metropolskoj galeriji ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Na ovim kolažima mnogobrojni su aktovi u kojima je nago tijelo epicentar što uzburkava atmosferu unutar kadra slike i izvan njega. Nikoli je umjetnost medij za širenje ars erotice, tj. istine o seksualnosti koja se otkriva jedino preko neposrednog iskustva.

Nikola Vučković

Nikola Vučković, akademski kipar, rođen 1956. u Metkoviću. Srednju školu primijenjenih umjetnosti završio u Splitu, a diplomirao kiparstvo na ALU u Sarajevu 1980. godine u klasi prof. Alije Kučukalića.

Član je ULUBiH-a, HULU Split, HULU Dubrovnik, te osnivač ULU En Face. Izlagao na 45 samostalnih izložbi, te sudjelovao na mnogim skupnim selektivnim izložbama u BiH i inozemstvu. Pokretač je i organizator međunarodne izložbe ‘Privatno i javno’, te utemeljitelj istoimene nagrade za mlade umjetnike.

Vučković je dobitnik mnogih nagrada za crtež i kiparstvo u BiH i Hrvatskoj. Autor je 19 javnih skulptura i spomenika u zemlji i inozemstvu. Redovni je profesor kiparstva i kiparske tehnologije na ALU u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru, te gostujući profesor kiparstva na ALU u Sarajevu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *