Ništa ne rade, a uzimaju više od komšija

Bosna i Hercegovina, entitetiAktuelna vlast na državnom nivou u BiH je u dvije godine mandata pokazala da su njena predizborna obećanja bila samo obmana. Građani BiH su u najgoroj situaciji od rata, kažu u Centru civilnih inicijativa.

Članovi nevladine organizacije CCI, Majda Behram-Stojanov, Denis Telić i Ivica Čavar su izjavili kako bosanskohercegovačka vlast na državnom nivou, u poređenju sa članovima vlada i parlamenata susjednih Srbije i Hrvatske, imaju slabije učinke, a značajno veća primanja. Dok primanja članova srbijanske i hrvatske vlasti iznose oko tri do četiri prosječna lična dohotka građana, iznosi članova bh. vlade i parlamenta dosežu šest do sedam prosječnih ličnih dohodaka.

Aktuelni saziv Vijeća ministara, naprimjer, manje je efikasan od prethodnog na čijem je čelu bio Adnan Terzić, rekla je Majda Behram-Stojanov. Dramatičnost tog podatka ilustruje činjenica da je i prethodni saziv bio neefikasan i neučinkovit za građane, dodala je ona i u ime CCI-ja pozvala birače u BiH da na sljedećim izborima dobro razmisle kome će dati svoj glas.

Sadašnje Vijeće ministara je za godinu dana mandata realizovalo svega 47% od planiranog za 2008. godinu. Od planiranih 95 zakona, utvrđeno je samo 44 uz još 17 koji nisu bili planirani programom. Od tih 44, 26 su zakoni koji su, prema tadašnjem programu rada, trebali biti doneseni još 2007. godine, a svega 18 su oni iz programa rada za 2008.

Predsjedavajući Nikola Špirić je u ekspozeu isticao da nema vremena za gubljenje te da se mora trčati punom snagom da bi se nadoknadili zaostaci iz prethodnih godina. Nažalost, ne da nema ništa od obećanog nadoknađivanja zaostataka iz prethodnog perioda, nego su zaostaci drastično povećani usljed katastrofalnih rezultata aktuelnog Vijeća ministara, tvrdi CCI.

Što se tiče Parlamentarne skupštine BiH, procent realizacije planiranih obaveza u 2008. je katastrofalnih 29%. Koordinacija rada između ove dvije instance državne vlasti pokazuje svu apsurdnost njenog funkcioniranja, zaključeno je.

U 2008. je Parlamentarna skupština BiH, od 61 zakona koje je u parlamentarnu proceduru uputilo Vijeće ministara, usvojila tek 19. Procent usvojenih zakona u oba doma Parlamentarne skupštine, u odnosu na program rada Vijeća ministara za 2008., iznosi 11,5%. To znači da bi Parlamentarnoj skupštini BiH ovim tempom trebalo devet godina da usvoji zakone iz programa rada Vijeća ministara za 2008.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *