Ništa od Gradske radio-televizije

grb grada SarajevaGradsko vijeće Grada Sarajevo nije usvojilo Odluku o transformaciji PEP Društva s ograničenom odgovornošću za prijenos i emitovanje programa Sarajevo u Javno preduzeće “Gradska radio-televizija Sarajevo” Društvo s ograničenom odgovornošću Sarajevo.

Za odluku je glasalo 14 vijećnika (SDP), a 13 je bilo suzdržanih (SDA, SBiH, BPS Sefer Halilović, Naša stranka i Stranka penzionera BiH).

“Odluka o preuzimanju je usvojena i na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća će ponovo biti ponuđena ista odluka, odnosno odluka o pretvorbi. To je više formalnopravna odluka koja treba da se registrira u Sudu i ništa više”, kazao je novinarima gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

Vijećnik Sead Srna (SDA) je kazao da je dio Gradskog vijeća u potpunosti shvatio mišljenje javnosti da ne treba formirati još jednu televiziju te da Odluka zato u ovom trenutku nije prihvaćena.

“Javnost nije za to da se formira još jedna televizija. I mi smo protiv zbog finansija, neriješenog imovinskog pitanja i jer je to skup Projekt i u ovom trenutku smatramo da Grad nema taj novacâ”, kazao je Srna dodavši da bi se novac namijenjen za formiranje ove televizije mogao usmjeriti na druge projekte kao što su Trebevićka žičara, uređenje kulturno-historijskih spomenika, uređenja fasada, ulice Ferhadija.

Vijećnik Mirsad Šabaredžović (BPS) kazao je kako “nema potrebe za formiranjem dvaju lokalnih javnih emitera na području KS-a”.

Vijećnik Gradimir Gojer (SBiH) je kazao da je bio suzdržan jer “nisu dobivene precizne garancije u pogledu kadrovske politike i kako će se formirati programsko vijeće te da li će sve stranke koje u Gradu participiraju biti zastupljene u tom programskom vijeću”.

Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva

Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je danas Odluku o visini iznosa pojedinačne i grupne “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2010. godini. Iznos pojedinačne “Šestoaprilske nagrade” utvrđuje se u vrijednosti 10.000 KM. Jednak iznos je predviđen i za grupne “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva”, a dijeliće se među članovima grupe.

Festival Sarajevska zima

Gradsko vijeće donijelo je i Odluku o sufinansiranju kulturne manifestacije od posebnog interesa za Grad Sarajevo i imenovanju člana Organizacionog odbora manifestacije XXVI internacionalni festival Sarajevo “Sarajevska zima 2010.”

Ovom odlukom Vijeće Grada Sarajeva učestvuje u sufinansiranju XXVI internacionalnog festivala Sarajevo “Sarajevska zima 2010.”, pod nazivom “WAT – World Art Tendency”, koja će biti održana od 7. do 28. februara, uz finansijske obaveze Grada Sarajeva od 110.000 KM. Za člana Organizacionog odbora manifestacije uime Grada Sarajeva imenovan je Igor Kamočaji, zamjenik gradonačelnika.

Obilježavanja Dana Grada Sarajeva

Na sjednici je utvrđen i Nacrt Programa manifestacije obilježavanja 6. aprila, Dana Grada Sarajeva u 2010., koji se upućuje u javnu raspravu u trajanju od sedam dana.

Na sjednici Gradskog vijeća usvojen je Program međunarodne saradnje Grada Sarajeva za 2010. i Prijedlog Programa obilježavanja godišnjice XIV ZOI – Sarajevo ‘84. u 2010. godini. Utvrđen je Nacrt Odluke o utvrđivanju sportskih manifestacija od značaja za Grad Sarajevo, koji se upućuje u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Utvrđeni su i nacrti odluka o pristupanju izradi regulacionim planovima “Kovačići Centar”, „Kovačići” i „Koševsko Brdo”, i upućuju se u javnu raspravu u trajanju od 15 dana.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *