Nova nagrada za Jasmilu Žbanić

Jasmila Žbanić iza kamereIgrani film “Na putu” rediteljice Jasmile Žbanić osvojio je nagradu FIPRESCI žirija na Internacionalnom filmskom festivalu “Golden Apricot” u Jerevanu, u Armeniji, gdje je film prikazan u sklopu međunarodnog takmičarskog programa.

Nagradu FIPRESCI dodjeljuje žiri Međunarodne federacije filmskih kritičara za doprinos filmskoj umjetnosti s namjerom da ohrabre novu i mladu kinematografiju.

Na ovogodišnjem festivalu u Jerevanu učestvovalo je više od 120 filmova, od kojih je 45 prikazano u tri takmičarske sekcije, a ocjenjivalo ih je pet međunarodnih žirija. Nagradu “Golden Apricot” za najbolji dugometražni film dobio je film “Kosmos” turskog reditelja Rehe Erdema.

Festival „Zlatna kajsijaâ” osnovan je 2004. godine s temom „Raskrsnica kultura i civilizacijaâ”, a fokusira se na raznovrsna filmska ostvarenja koja predstavljaju različite narode i religije.

Cilj Internacionalnog filmskog festivala u Jerevanu je prikaz kolektivnog bogatstva ljudskog iskustva u sklopu ponuđenih programa.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *