Novčanica s greškom konačno ide u penziju

5 KMUpravno vijeće Centralne banke Bosne i Hercegovine donijelo je Odluku o povlačenju iz opticaja novčanica apoena pet konvertibilnih maraka koje se koriste kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Ovim novčanicama će se nesmetano moći vršiti plaćanje do 31. decembra 2009. godine. Od 1. januara 2010. godine, novčanice od pet KM prestaju biti zakonsko sredstvo plaćanja. Komercijalne banke nastavit će primati novčanice od pet KM od 1. januara do 31. marta 2010. godine. U opticaju ostaju kovanice od pet konvertibilnih maraka.

Novčanica od 5 konvertibilnih maraka je stekla popularnost u bh društvu i po nevjerovatnoj greški načinjenoj pri njenom štampanju. Naime, na poleđini novčanice uspravno je ispisano PET i u latiničnoj kao i ćirilićnoj verziji. Ova greška nikad nije ispravljena

Upravno vijeće CBBiH donijelo je Odluku o preuzimanju i konvertovanju monetarnog zlata. CBBiH preuzima i konvertuje monetarno zlato dobijeno kroz Sporazum o pitanjima sukcesije, u ukupnoj količini od 42.352,167 unci. CBBiH će preuzimanje i konvertovanje monetarnog zlata obaviti po posljednjoj cijeni zlata agencije Reuters, primjenjujući srednji kurs za 1 USD, prema kursnoj listi CBBiH, na dan 31. marta 2009. godine.

Donesena je i odluka o kovanju dodatnih količina kovanog novca u apoenima od jedne konvertibilne marake i 20 feninga. Dodatno kovani novac od jedne konvertibilne marake i 20 feninga zadržat će osnovna obilježja i tehničke karakteristike, s tim da će se na naličju nalaziti brojčana oznaka 2009 kao godina kovanja ovih apoena. Bit će kovano po pet miliona komada kovanica od jedne konvertibilne marake i 20 feninga, a u opticaj će biti puštane postepeno, prema potrebi.

Upravno vijeće usvojilo je Finansijske izvještaje CBBiH za 2008. godinu, te donijelo odluku o raspodjeli čistog profita CBBiH za proteklu godinu. Raspodjela čistog profita CBBiH u iznosu od 199.422.958,89 konvertibilnih maraka bit će izvršena tako što na račun generalne rezerve CBBiH ide iznos od 79.769.183,56 KM, a na račun obaveza prema budžetu BiH 119.653.775,33 konvertibilnih maraka.

Upravno vijeće CBBiH imenovalo je Angelu Medić za zamjenika glavnog internog revizora CBBiH na drugi mandatni period, u trajanju od četiri godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *