Nove filmske priče regije

Kriterion kino klub 2009U organizaciji Fondacije Kriterion Sarajevo, od 05. do 07. novembra 2009. u Sarajevu će biti održani Kriterion kino klub filmski susreti 2009, događaj festivalsko-edukativnog karaktera, koji će u okviru radionica, okruglih stolova, i veoma bogatog filmskog programa, okupiti mlade filmske autore iz regiona, kao i mnoga poznata imena regionalne kinematografije.

Kriterion je filmske susrete, po prvi put, organizirao 2008. i tako otvorio vrata novim filmskim pričama regije. Na proteklim Kriterion kino klub filmskim susretima učestvovali su mladi filmski autori iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Kosova, održane su tri filmske radionice i tri okrugla stola, prikazana su 23 filmska naslova, a osnovni cilj bio je otpočeti stvaranje platforme za buduću suradnju mladih regionalnih autora.

Kriterion kino klub filmski susreti će ove godine ponuditi raznovrstan filmski i edukativni program. Tako će svi učesnici i zainteresirani imati priliku prisustvovati filmskim radionicama svakog dana filmskih susreta, na kojima će svoje znanje i iskustvo, u domenu njihovoga djelovanja, sa prisutnima podijeliti poznata imena regionalne kinematografije: Janko Baljak, umjetnički direktor Festivala dokumentarnog filma u Beogradu, bh. režiser Srđan Vuletić, i bh. glumac Alban Ukaj. Pored radionica, svi zainteresirani imaju priliku posjetiti okrugli stol pod nazivom „Fabrika kulture”, na kojem će predstavnici Talent Campusa SFF-a, British Council-a, kina „Svetozor” iz Praga, Festivala kratkog filma Oberhausen, i Festivala dokumentarnog filma iz Beograda, podijeliti svoja iskustva stečena u oblasti kulture i filma u regionu.

Ove godine, Kriterion s ponosom predstavlja bogati filmski program koji će u cjelosti biti prezentiran u kinu Meeting Point u noćnim terminima. „Takmičarski program” Kriterion kino kluba predstavlja novinu u programu filmskih susreta, a , ove godine obuhvatiće 28 filmskih/video ostvarenja mladih autora iz regiona, koji će biti predstavljeni svakog dana filmskih susreta od 18:18 sati u tri kategorije: „Igrani kratki metar”, u četvrtak, 05. novembra, zatim, „Dokumenta”, u petak 06. novembra, te „Experiment/Anima”, posljednjeg dana filmskih susreta, u subotu, 07. novembra. O pobjednicima će odlučiti tročlani žiri koji čine: bh. glumica Zana Marjanović, te bh. režiseri Vlatko Filipović i Nedžad Begović. Kriterion kino klub će dodijeliti priznanja za najbolja ostvarenja u sve tri navedene kategorije.

Posebno iznenađenje koje Kriterion kino klub priprema za sarajevsku publiku, je „Kinoautomat”, prvi interaktivni film na svijetu, u petak, 06. novembra 2009. godine od 20:20 sati, a publika će napokon, imati priliku direktno, glasanjem u ključnim trenucima, odrediti tok filma.

Pored „Kinoautomat-a”, Kriterion kino klub će prikazati „Retrospektivu Oberhausen film festivala”, u subotu, 07. novembra u 21:21 sata, a taj program je omogućio arhiv Internacionalnog Festivala kratkog filma Oberhausen.

Kriterion kino klub 2009 biće realiziran uz podršku YUA, Ambasade Kraljevine Holandije u BiH, Ambasade Češke Republike u BiH i Akademije Scenskih umjetnosti Sarajevo.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *