Novi autobusi za rubna područja

minibus, SarajevoPreduzeće GRAS jučer je svečano promovisalo 15 novih zglobnih autobusa, koji će biti raspoređeni u naselja koja su do sada imala probleme zbog manjka vozila i velikih gužvi.

Veći broj autobusa biće usmjeren na linije u općinama Ilijaš, Vogošća i Ilidža.

Jakub Kubur, izvršni direktor za autobuski i minibuski saobraćaj, rekao je da nakon nabavke ovih 15 autobusa GRAS više neće imati probleme u odvijanju saobraćaja na ovim spornim linijama, te da će u slučaju kvarova uvijek imati autobus u rezervi.

Novi autobusi “Ikar” imaju 160 mjesta za stajanje i 48 za sjedenje, a iz GRAS-a ističu da ova vozila mogu podnijeti i veća opterećenja.

“Nabavkom ovih vozila znatno je zadovoljena potreba GRAS-a na ovim linijama. Problem, međutim, još nije riješen jer nam nedostaju vozila na još drugih relacija u Kantonu Sarajevo”, rekao je Kubur i napomenuo da GRAS trenutno na raspolaganju ima 124 autobusa.

Vlada Kantona Sarajevo je za kupnju ovih autobusa izdvojila 5,5 miliona KM.

Besim Mehmedić, premijer KS, rakao je jučer da će Vlada nastaviti pomagati ovo preduzeće, te da će u narednom periodu podržati projekat savremenog sistema naplate usluga prevoza GRAS-a.

Hasan Bašić, direktor GRAS-a, objasnio je da će se ovaj sistem naplate usluga prevoza sastojati od izrade elektronskih, dnevnih i sedmičnih karata.

“Ovim sistemom biće pojačana kontrola naplate i sigurnost građana u sredstvima javnog prevoza”, rekao je Bašić i dodao da javni prevoz treba biti ogledalo grada.

Poručio je vozačima GRAS-a da moraju voditi računa da u vozila ne uđe nijedan putnik koji nema katru.

Jakub Kubur je istakao da je realizacija projekta savremenog sistema naplate u toku i da je njegova vrijednost od pet do šest miliona KM. Početak primjene novog sistema ovisiće o budžetu Kantona Sarajevo u 2010. godini.

“U početku nećemo povećavati, a ni smanjivati cijenu karata, a kasnije ćemo vidjeti kakva će situacija biti”, rekao je Kubur.

Mihajlo Krmpotić, ministar saobraćaja KS, rekao je kako ovo nije jedina pomoć Vlade GRAS-u i najavio da će do kraja godine biti izdvojeno 2,3 miliona KM za kupnju polovnih trolejbusa.

Ovih 17 trolejbusa bi do kraja godine trebalo da budu pušteni u saobraćaj.

Na jučerašnjoj svečanosti je spomenuto kako će u narednom periodu biti riješen i problem boljeg održavanja vozila javnog gradskog prevoza.

Ovo se posebno odnosi na čistoću vozila. Uprava GRAS-a obećala je da će opremiti savremene praonice u kojima će održavati higijenu vozila.

piše: Almir Razić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.