Novi državni zatvor na Ilidži

zatvorProjekat izgradnje modernog, visoko osiguranog državnog zatvora košta ukupno 39,6 miliona eura. Razvojna banka Vijeća Evrope odobrila je kredit za državni zatvor u iznosu od 19,3 miliona eura.

„Nadamo se da će ovaj projekat ojačati kapacitete u sferi vladavine zakona, što je vrlo važno za unutrašnje pomirenje i evropske integracije i služiće kao model za ovakvu vrstu objekata koji se smatraju prvim u regiji Jugoistočne Evrope”, izjavio je Imre Tarafas, viceguverner Razvojne banke Vijeća Evrope.

Projekat ima finansijski aranžman otplate 20 godina, grace period 5 godina, sa subvencioniranim kamatama.Ostali izvori finansiranja ovog projekta su sredstva iz IPA fonda, iz proračuna BiH u iznosu od 6,7 miliona eura, te drugih donatora iz SAD-a, Švedske i Nizozemske u ukupnoj vrijednosti od 11 miliona eura.

Gradnja zatvora trebala bi započeti sljedeće godine, a završiti 31. decembra 2012.. Objekat će biti smješten na području općine Istočna Ilidža.

„Mislim da ispunjavamo uvjete EU kad je u pitanju i ovaj standard u sferi pravosuđa, znači izvršenje zatvorskih kazni”, kazao je Dragan Vrankić, ministar finansija i trezora BiH.

Kapacitet državnog zatvora biće do 300 osoba, što je ispod realnih potreba.

piše: Azalea Vilić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *