Novi dvobroj Sarajevskih sveski

Sarajevske sveskeNovi dvobroj časopisa “Sarajevske sveske”, 25. i 26., predstavljen je u Mediacentru Sarajevo.

Ovo je izdanje posvećeno književnosti mladih autora iz regiona koji se tek uključuju u svijet pisane riječi.

Izvršna urednica “Sarajevskih sveski” Vojka Smiljanić-čikić istaknula je na predstavljanju da ovaj broj donosi iznenađujući broj kvalitetnih priloga mladih autora – njih 40 iz svih zemalja bivše Jugoslavije.

Navela je da je najviše pažnje u novom broju posvećeno pjesnicima i pripovjedačima, dok je u nešto manjem broju zastupljeno esejista. Potcrtala je i veliki dijapazon tema – od ljubavi do veoma ozbiljnih kritičkih tekstova koji preispituju današnje doba.

“Odlučili smo se da ovaj broj posvetimo mladima, jer su sve “Sarajevske sveske” do sada obavile veliki posao od dana kada smo započeli s radom odmah nakon rata. Tada smo se dosta bavili temama koje je rat sublimirao, a bilo je i nekoliko žanrovskih brojeva – posvećenih savremenoj književnosti, filmu i stvaralaštvu uopšte”, kazala je ona.

Nekoliko prigodnih riječi o novom broju časopisa naveo je i jedan od mladih autora Mirnes Sokolović, naglašavajući da su “Sarajevske sveske” ovaj put omogućile da se ocrta kontekst nastajanja nove književnosti na području regije.

Ocijenio je da je u posljednje vrijeme književnost obilježena ratom, navodeći da kultura mora iznaći moduse na pojavu ugrožavanja pojedinca te da je u književnost potrebno vratiti kategoriju intelektualnog.

Glavni i odgovorni urednik časopisa je Velimir Visković, dok članstvo u redakciji potpisuju Zdravko Grebo, Enver Kazaz, Senadin Musabegović, Marko Vešović i Vojka Smiljanić-čikić.

Predstavaljanju su prisustvovali i ambasadori Slovenije, Švedske i Norveške u BiH.

Idući broj “Sarajevskih sveski” bit će posvećen temi tranzicije i kulture.

radiosarajevo.ba / sarajevo.co.ba

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *