Novi nazivi tri ulice i jedne javne pvoršine u Sarajevu

Opština Novi Grad, SarajevoSkupština Kantona Sarajevo dala je saglasnost za izmjenu naziva tri ulice u Sarajevu.

Tako će sada ulica Oplakana put na području mjesne zajednice Doborševići, u opštini Novi Grad, nositi naziv Ulica 14. juna. U mjesnoj zajednici Briješće, u opštini Novi Grad, krak ulice Briješće brdo će od sada nositi naziv ulica Mirze Bakarana. U mjesnoj zajednici Buća potok, u općini Novi Grad, poseban krak ulice Adema Buće od broja 317 do broja 383 će biti promijenjen i nosiće naziv ulica Mevludina Ramovića, šehida poginulog u 30. godini u odbrani Sarajeva na brdu Žuč.

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo su usvojili i odluku o davanju naziva javnoj površini na području općine Novo Sarajevo. Javna površina u ulici Zmaja od Bosne preko puta hotela Bristol od sada će nositi naziv “Park nacionalnih manjina”.

Ulica “14. juna”: Ulica Oplakana put je do sada nosila naziv po porodici koja je prije 1991. godine živjela ovdje, a kako je tokom Opsade Sarajeva, 14. juna 1992. godine ubijeno 48 pripadnika Armije BiH koji su živjeli u Ahatovićima, nakon što ih je zarobila Vojska RS, ukazala se potreba o preimenovanje naziva ulice u Ulica “14. juna”.

Ulica Mirza Bakaran: Mirza Bakaran je bio branilac Sarajeva od prvih dana Opsade. Poginuo je 1992. godine u odbrani naselja Bačići-Briješće gdje je bio i nastanjen.

Ulica Mevludina Ramovića: Mevludin Ramović je bio branilac grada Sarajeva od prvih dana Opsade. Poginuo je u 30. godini u odbrani Sarajeva na brdu Žuč.

Park nacionalnih manjina: Inicijativu za dodjelu ovog naziva javnoj površini podnijelo je Udruženje građana češkog porijekla Češka beseda, a pridružili su im se i Udruženje Mađara Hum, Poljaka Polsa, Udruženja Slovenaca SKD Cankar i Udruženje građana talijanskog porijekla. Pripadnici Udruženja građana “Češka beseda” su 3. aprila 2009. godine na ovom lokalitetu zasadili pet Pančićevih omorika nakon čega su podnijeli inicijativu za dodjelu naziva ovoj javnoj površini.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *