Novi nazivi ulica u Sarajevu

Pozorišni trg - Trg Susan Sontag, Sarajevo
Pozorišni trg - Trg Susan Sontag, Sarajevo

Skupština Kantona Sarajevo je na današnjoj radnoj sjednici donijela odluku o dopuni naziva trga na području Opštine Centar Sarajevo

Pozorišni trg uopštini Centar Sarajevo se dopunjuje i od sada glasi “Pozorišni trg – Susan Sontag“.

Donesena je i odluka o pomjeni naziva ulice Mali sokak na području mjesne zajednica Bistrik, opština Stari Grad Sarajevo. Novi naziv je Bistrigijin sokak.

Među uglednim ličnostima 17. vijeka je Ibrahim ef. Bistrigija. Vrativši se iz Carigrada gdje se školovao i gdje je stupio u derviški red nakšibendija, sagradio je na Bistriku hanikah poseban tip medrese za izučavanje mistične filozofije. Od 1631. do 1664. godine bio je sarajevski muftija. O Bistrigijinom proroštvu priča se ovo: Tadanji šerijatski sudac, koji je sunetio svoga sina, pozvao je na gozbu sa ostalima i Bistrigiju na bašču na Hrid, gdje ju je bio priredio. Na taj poziv odgovorio je Bistrigija: “Ja ću doći, ali jesti neću”. Sutra dan, kada se primaklo vrijeme gozbi, udarila Božjom voljom velika kiša, a pomenuti kadija se zabrinuo te se dosjeti da jela ponese u Carevu džamiju na sofe, a kada dođoše zvanici onamo na gozbu, tek što počeše jesti, donesoše mrtvo tijelo Bistrigijino dženazom, i tako se ispunilo njegovo proroštvo. Njegov grob je pod minaretom Careve džamije.

Novonastala ulica koja se proteže kroz novu industrijsku zonu Vogošća i graniči sa ulicama Muje Šejte, Braće Planja i Dreskovača nazvana je Ulica Hasana Merdžanovića.

Novoizgrađeni objekat u okviru Komemorativnog centra na groblju Bare Sarajevo dat je naziv “Džemal Bijedić”.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *