Novi primitivizam

Kako zaustaviti papka u njegovoj namjeri da okameni tek podignutu tendu ispred svoje nove buregdžinice bez građevinske dozvole?

Elvis J Kurtović

Kako Vam je vjerovatno poznato, New Primitives je bio originalni sarajevski pokret. Nikad pretjerano velikih razmjera, ali izuzetno konkretan i “zabavan”.

Novi primitivizam ili New Primitivism je u početku bio potkulturni a kasnije kulturni pokret nastao u Sarajevu osamdesetih godina dvadesetog vijeka. Pokretači su bili Elvis J. Kurtović, dr. Nele Karajlić, Dražen Ričl Para, mr. Sejo Sexon, Branko Đurić – Đuro, Boris Šiber Šibi i Zenit Đozić Zena iz sarajevskog naselja Koševo.

Najpoznatiji projekti nastali iz Novog primitivizma su radio emisija Primus, televizijska emisija Top lista Nadrealista, rock grupe Zabranjeno pušenje, Elvis J. Kurtović & His Meteors, Bombaj štampa, Plavi orkestar i Crvena jabuka. Pokret je koristio prvenstveno muzički izraz, ali je bio zastupljen i u obliku radio i TV emisija.

Izraz novog primitivizma je bio prvenstveno humor, baziran na duhu “sarajevske raje” i omladine iz underground krugova, koji su unijeli govor sarajevskih mahala na zvaničnu muzičku i medijsku scenu. Većina pjesama i skečeva govori o malim ljudima – rudarima, sitnim kriminalcima, djevojkama iz unutrašnjosti… Serijal Top lista Nadrealista je na prostorima Socijalističke federativne republike Jugoslavije poprimio kultni status.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *