Novi pristup pitanju priznavanja stranih diploma u BiH

studentiUdruženje stipendista Chevening u BiH i Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja organizirat će 12. aprila, u Sarajevu radionicu čiji je cilj razmjena informacija o praksama priznavanja stranih diploma u BiH.

Kako su saopćili organizatori, osim toga cilj radionice je podizanje opće svijesti i razumijevanja koncepta priznavanja, uspostava dijaloga o temi najbolji model za priznavanje diploma i definiranje ključnih elemenata sadržaja koji će predstavljati polaznu osnovu u izradi pravilnika/procedure priznavanja visokoškolskih kvalifikacija stečenih u inozemstvu.

Radionica “Novi pristup pitanju priznavanja stranih diploma u BiH” plod je zajedničkog rada Udruženja stipendista Chevening u BiH i Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja (CIP) i predstavlja jedinstvenu priliku i mjesto okupljanja svih relevantnih aktera iz svijeta obrazovanja, ali i svih drugih zainteresiranih strana i kao takva trebala bi potaknuti rješavanje pitanja priznavanja diploma stečenih u inostranstvu u skladu s preporukama Lisabonske konvencije.

Usvajanje Zakona o priznavanju i procedura priznavanja je jedan od prioriteta koji stoji pred BiH na njezinom putu intergracija u EU.

Veliki broj građana raseljenih tokom posljednjeg rata stekao je diplome na prestižnim univerzitetima širom EU ali također i građana koji su svoje diplome stekli putem programa međunarodne pomoći BiH. Nažalost, te diplome nisu priznate u BiH. Ovakva praksa ne samo da ugrožava prava onih koji su stekli diplome nego doprinosi i odlivu kvalitetnog kadra iz BiH.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *