Novi slučaj zlostavljanja životinja

Siguran sam da ću još večeras čuti vijest da je počinilac od prije poznat policiji, ali da i građanima Sarajeva nije stran).

Prvi dan proljeća u Sarajevu nije svima jednako ispunio srca, iako je sunce sijalo kao nikada do sada u ovoj godini. Naime, dvoje mladih Sarajlija, u želji da iskoriste sunčanu subotu i topao dan, uputili su se u šetnju ka Rimskom mostu, kad tamo polu spaljen pas. (U trenutku pisanja ovog teksta saznajem da je u Sarajevu opet došlo do pucnjave, gdje su dvije osobe ranjene, dok je počinilac, 20-godišnjak, uhapšen. Siguran sam da ću još večeras čuti vijest da je počinilac od prije poznat policiji, ali da i građanima Sarajeva nije stran).

Elem…

Razvijanje svijesti na jednoj strani – protesti ispred sarajevske Katedrale protiv zlostavljanja životinja; novo zlostavljanje životinja – nabijanje mačke nogom u drugom kraju BiH, u Banja Luci; i neriješen slučaj – kraj Rimskog mosta na Ilidži mrtav mastif, ostavljen na smetljištu da istrune i neuspio pokušaj spaljivanja životinje.

Mrtva životinja na prvi pogled izgleda zdravo, dobro je uhranjena i njegovana i slutim da se radi o kućnom psu. Kao vlasnik psa, ne mogu da vjerujem da ga je njegov vlasnik tako olako mogao baciti na smetljište i još pri tome pokušao zapaliti. Tragovi paljenja krzna vidljivi su na lijevom uhu i lijevoj strani duž plečke. Nije imao ogrlicu. Pretpostavljam da je pas tu ostavljen još jutros ili jučer, jer se njegovo tkivo još uvijek nije počelo raspadati i zaudarati.

Kao savjestan vlasnik psa počinjem sumnjati da je pas pobjegao/pronađen/ukraden, ubijen, ostavljen i zapaljen od strane trećeg lica i, u nadi da pravi vlasnik ne zna za sudbinu ovog naizgled zdravog i jakog psa, obavijestim MUP Kantona Sarajevo kako bi se saznalo više o ovome.

Fotografije nesretnog psa sam poslao Ujedinjenoj grupi za sprječavanje okrutnosti nad životinjama u BiH, u nadi da je ovaj pas imao dobrog i savjesnog vlasnika koji se raspitivao o njegovom nestanku.

Jedno je sigurno, desio se novi slučaj zlostavljanja životinja o kojem zasigurno ne treba šutjeti.

piše: Vanja Ćerimagić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *