Novi smrtni slučajevi zbog gripe H1N1

H1N1Nakon sinoćnje smrti 23-godišnje djevojke, kojoj su se ljekari 24 dana borili za život, danas je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu preminula i 47-godišnja žena iz Visokog.

Trenutno je u Kliničkom centru Sarajevo smješteno 27 pacijenata, među kojima su tri trudnice.

Proteklih dana u pojedinim kantonima registrirani su stagnacija i blagi pad obolijevanja od gripe A (H1N1) i bolesti sličnih gripi, tako da, za sada, nema uvjeta za proglašenje epidemije na području FBiH, zaključeno je na sastanku Koordinacionog stručnog tima za praćenje pandemijske gripe u FBiH. Na sastanku je razmatran prijedlog Zavoda za javno zdravstvo FBiH o proglašenju epidemije na području FBiH, a zaključeno je da će i dalje aktivno biti praćena epidemiološka situacija, kako bi bilo utvrđeno hoće li postojeći trend u ovoj oblasti biti zadržan, saopćilo je Ministarstvo zdravstva FBiH.

Također, zaključeno je da Zavod za javno zdravstvo FBiH treba ažurirati plan i program protivepidemijskih mjera, sa posebnim osvrtom na provođenje pojačanih mjera u slučaju eventualnog proglašenja epidemije.

Istaknuto je da, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, epidemiju zarazne bolesti u dva ili više kantona proglašava i određuje zaraženim odnosno ugroženim područjem federalni ministar zdravstva, na osnovu epidemiološkog izvještaja zdravstvene ustanove i kantonalnog zavoda za javno zdravstvo, uz stručno mišljenje Zavoda za javno zdravstvo FBiH. S tim u vezi, odluka o eventualnom proglašenju epidemije na području FBiH bit će donesena na osnovu mišljenja i prijedloga Zavoda za javno zdravstvo FBiH i kantonalnih zavoda za javno zdravstvo, koji do sada nisu predlagali proglašenje epidemije.

Na području FBiH do sada je laboratorijski u 588 slučajeva potvrđena infekcija virusom gripe A (H1N1).

Sastanci Federalnog koordinacionog stručnog tima održavaju se svake sedmice, s ciljem analiziranja aktuelne epidemiološke situacije, te predlaganja i poduzimanja dodatnih mjera.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *