Novi svjetovi: Misija Kepler u potrazi za Zemlji sličnim planetima izvan sunčevog sistema

Muhamed Muminović, Opservatorija na TrebevićuAstronomsko društvo Orion u subotu, 27. februara, organizira predavanje iz astronomije na temu: NOVI SVJETOVI: Misija Kepler u potrazi za Zemlji sličnim planetama izvan Sunčevog sistema. Predavač je predsjednik Astronomskog društva Muhamed Muminović, a predavanje će se održati u 19 sati u Bosanskom kulturnom centru.

Već se stoljećima postavlja pitanje o postojanju planeta drugih zvijezda, a posebno onih sličnih Zemlji. Američka NASA je u martu prošle godine lansirala letjelicu “Keplerâ” koja ima isključivo zadatak potrage za novim svjetovima, drugim zemljama. Prvi rezultati ohrabruju.

Ovim će Astronomsko društvo Orion iz Sarajeva ujedno obilježiti oficijelni završetak Međunarodne godine astronomije 2009. Ovaj najveći javni astronomski događaj u historiji realiziran je uz učešće 148 zemalja, među njima i Bosne i Hercegovine.

Nedim Mujić, iz Astronomskog društva kaže: “Međunarodna godina astronomije je završena, ali za nas u Bosni i Hercegovini ona na neki način tek počinje. Obnova Astronomske opservatorije na Trebeviću je ključni projekat koji smo započeli na valovima globalnog festivala astronomije, a u narednim mjesecima i godinama vratit ćemo sjaj koji je prije rata astronomija iz BiH imala u regionu. Tu je i projekat ‘1000 galileoskopa za hiljadu škola u BiH – jedno nebo za sve’ čija realizacija kreće krajem narednog mjeseca.â”

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *