Novi uspjeh sarajevskih hirurga

Na sarajevskoj Klinici za očne bolesti su u novembru 2011. godine uspješno su izvršene dvije simultane transplantacije rožnice

dr. Faruk Nišić
dr. Faruk Nišić
Na Institutu za naučnoistraživački rad i razvoj Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu je operativni tim u sastavu dr. Faruk Nišić, operater u asistenciji mr.sci.dr. Mirsad Ibišević i instrumentar Samir Hadžić, pod rukovodstvom šefa Klinike za očne bolesti prof.dr. Emine Alimanović-Halilović uspio vratiti vid pacijentima.

“Dobrom koordinacijom su u ova dva slučaja svi poslovi od eksplantacije, procjene obrade i dijagnostike, kratkoročne pohrane donorskog tkiva, priprema pacijenata za operativni zahvat i same operacije urađene su za 18 sati”, rekao je dr Nišić.

Transplantacije rožnice su urađene kao hitne ad hock operacije kod kojih je optimalno vrijeme za izvođenje do 24 sata.

“Cijena operacije u svijetu je do 5.000 eura, dok je u Bosni i Hercegovini oko 300 KM s transplantatom. Na listi čekanja je više od 130 pacijenata. Donirane rožnice pohranjuju se u frižiderima, a njihov rok trajanja je 15 dana, iako je kratkoročna pohrana, svježe tkivo najbolje.”, rekla je Alimanović-Halilović.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

3 Odgovori na “Novi uspjeh sarajevskih hirurga”

  1. A koliko je ljudi unisteno od tih istih doktora, ili je stvar u novcu ?!!

  2. Obavještavamo prijatelje i poznanike da je dr. Mirsad Ibišević umro 01.01.2013.g. oko 5 sati ujutro. Informacije o datumu i vremenu ukopa će biti dostupne putem sredstava javnog informisanja. Na žalost, Očna klinika Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu je ostala bez vrijednog kolege i jednog od najboljih oftalmologa i najpriznatijih stručnjaka u ovoj oblasti u svijetskoj razmjeri a prijatelji, rodbina i porodica bez velikog čovjeka, humaniste i umjetnika.

  3. @selma: Veoma si ograničena, plitka i nedobronamjerna osoba. Odakle ti pravo da u isti koš stavljaš i ljude koje poznaješ i one o kojima ne znaš ama baš ništa? baš si promašenjak. Pripazi malo kakve budalaštine pišeš.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *