Novi veliki uspjesi naših inovatora

inovatorstvoNajveća godišnja nagrada Evropskog udruženja inovatora, plaketa i diploma „Leonardo da Vinči” uručena je livanjskom inovatoru Josipu Biliću, za “vertikalnu turbinu na vjetar sa dva rotora”.

Nagrada je uručena na svečanosti proglašenja laureta 60. međunarodne izložbe inovacija IENA održanoj u Nuernbergu.

Bilić je uz pomenutu nagradu osvojio i zlatnu medalju međunarodnog žirija, čiji je stalni član i Banjalučanin Mladen Karić, potpredsjednik Asocijacije inovatora BiH. Osnovci-inovatori Milan Milinković iz Banja Luke, za radni sto na rasklapanje i Dževad Dedić iz Gradačca, za mašinu za šišanje, sa usisivačem, dobili su bronzane medalje.

Dedićeva nastavnica tehničkog obrazovanja Alma Sadić nagrađena je srebrenom medaljom za plastičnu bočicu koja omogućava brže i kvalitetnije farbanje kose i pruža mogućnost da korisnici samostalno sebi boje kosu. Bronzane medalje dobili su tuzlanski istraživači Fikret Alić, za rashladnik elektronskih uređaja, kao i Omer Musić i Muradif Memić, za ekspanzioni anker za privremeno ili stalno osiguranje podzemnih prostorija.

Medalje su dobili i Banjalučanka Radmila Drobić, za ergonomsku radnu stolicu, Enes Hodžić iz Sarajeva za sigurnosne automobilske zračne jastuke, Ejub Karadžić iz Prijedora, za reciklator gasova nastalih sagorijevanjem raznih goriva, Rusmir Mustajbegović iz Bugojna za bravu bez ključa i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog za bušenje na dubinama većim od 12 km.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *