Novi vodič Zemaljskog muzeja BiH

Nakon 20 godina, Zemaljski muzej BiH dobio je novi Vodič.

Zemaljski muzej, Sarajevo

Promociji je prisustvovao i federalni ministar kulture i sporta Gavrilo Grahovac, zahvaljujući čijem razumijevanju je Vodič Zemaljskog muzeja BiH izašao, naglasio je direktor Muzeja Adnan Busuladžić. Busuladžić je naveo da je kroz 120 godina djelovanja Muzeja skupljena ogromna količina materijala (četiri miliona eksponata i 500.000 naslova), a od samih početaka se osjećala potreba za muzejskim vodičem.

Prvi vodič je izašao još 1888. godine, u godini osnivanja, zatim su izlazili 1914., 1915. godine…, dok su posljednja dva izašla 1984. i 1989. godine. Busuladžić kaže da je Vodič iz 1984. godine bio mnogo ozbiljniji i obimniji od prethodnih, jer je izašao u godini održavanja Olimpijade, dok se na Vodiču iz 1989. godine već osjeća kraj jednog vremena.

Jedan od promotora Vodiča bio je Nisvet Džanko, koji smatra da je tiraž od 1.000 primjeraka nedovoljan, jer Vodič mora biti u svakoj školi, dostupan svim nastavnicima i učenicima.

O značaju Vodiča Zemaljskog muzeja BiH za razvoj turizma govorio je turistički radnik Zoran Bibanović, koji je istakao kako se veoma mali broj muzeja u evropskim prijestonicama može pohvaliti da ima svoju zgradu kao što je slučaj sa Zemaljskim.

Vodič je štampan i na engleskom jeziku.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *