Ulice grada Sarajeva

Ulica je javna površina u naselju namijenjena slobodnom prolazu. Na ulici se građani mogu slobodno okupljati, komunicirati i kretati. Iako ulica može biti i samo ravan komad zemlje, najčešće za podlogu ima cement, asfalt ili neku drugu tvrdu podlogu. Često se poistovjećuje sa terminom put. Ulica može biti “jednosmjerna”, ako se saobraćaj obavlja samo u jednom smjeru, “dvosmjerna” ako se vrši u oba smjera ili “pješačka zona” ako je u njoj zabranjen saobraćaj i uređena je samo za pješake. Pješačke zone se najčešće nalaze u cetru većih gradova, poput ulice Ferhadija u Sarajevu.


Na popisu su ulice kojima su u posljednjih 20 godina izmijenjeni nazivi.

Standard: Stari naziv # Novi naziv


Vezano: Valerijan Žujo o sarajevski ulicama

« Gradski vodič Sarajeva

10 Odgovori na “Ulice grada Sarajeva”

  1. Nadam se da nece biti pogresno protumaceno, meni se cini da su stare(i one su u stvari nove u zavisnosti od kada si nakacen na tu Jugoslaviju/Bosnu i Hercegovinu/ NDH/Fnrj/ SHS da pomenem neke)i da kvalitativnije prikazuju u zastupaju sarenilo gradjana koji su tu zivjeli i zive.

  2. Dalo bi se provjeriti, ali sam siguran da u Pirotu ili Nišu nije postojala ulica Hercegovačke ni Dalmatinske brigade, niti je u Osijeku postojala ulica Drinska ili Unska, ni u onoj državi a kamoli u novonastalim.
    A ova je vrh “Obala Vojvode Stepe # Obala Kulina bana”.

  3. Evo Enese i dan danas na prvi klik ulica “Dalmatinskih brigada” u Zemunu i Kragujevcu, a u KG joj je prva paralelna “Hercegovačkih brigada”. Možda neki drugi primer… :-)

  4. Ja trazim ulicu Jankovica Cikma 5a i ne mogu da je nadjem…To pripada Starom Gradu , i ja sam tu zivjela, molila bih vas da mi odgovorite sta je bilo sa tom ulicom ..zgrada gleda na kafic Estrada…..Hvala unaprijed

  5. Poštovani,
    Dali još uvijek u Sarajevu postoji Kučerina ulica?

  6. Nikad više “Nemanjina”, “Njegoševa”, “Stepina”, sve su to komunisti nametnuli, Bošnjaka nigdje, ni jedna ulica nije nosila ime Zmaja od Bosne, Kotromanića.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *