Obama posjetio muzej Savremene umjetnosti u Parizu

U svojoj prvoj zvaničnoj posjeti Parizu 7. juna, Barack Obama najviše pažnje posvetio muzeju savremene umjetnosti.

Amila Ramović

Uz iskazani veliki intrees za francusku kulturu, centralni element programa posjete bila je višečasovna posjeta pariškom muzeju savremene umjetnosti Centru Georges Pompidou. Centar Pompidou, poznati Beaubourg, danas se smatra jednim od najznačajnijih muzeja savremene umjetnosti u svijetu, a njegovo arhitektonsko rješenje koje su oblikovali Renzo Piano i Richard Rogers smatra se prototipom muzeja savreme umjetnosti.

Muzeji savremene umjetnosti danas se smatraju hramovima kulture našeg vremena, u kojima nacije pokazuju svoj odnos prema hiostorijskom naslijeđu, ali i prema vlastitom doprinosu koji u sadašnjosti ulažu a budućnost, ulaganjem u naslijeđe koje će u vremenu koje dolazi biti trag našeg postojanja.

Direktor Centra Popmpidou Alfred Pacquement, koji je svojevremeno boravio u Sarajevu u programu Otvorenog univerziteta Ars Aevi, posjetio je u subotu 6. juna, dan prije Obamine posjete Beaubourgu, izložbu Brace Dimitrijevića u organizaciji Ars Aevi u programu Venecijanskog bijenala.

U razgovoru sa Bracom Dimitrijevićem i izvršnom direktoricom Ars Aevi Amilom Ramović direktor Pacquement dao je najviše komplimente projektu Ars Aevi i izložbi Future Post History Brace Dimitrijevića na Venecijanskom bijenalu i pokazao interes za saradnju sa Sarajevom u predstojećem periodu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.