Obilježavanje Dana grada Sarajeva

Predstavljanje Programa obilježavanja Dana grada Sarajeva 2011
Predstavljanje Programa obilježavanja Dana grada Sarajeva 2011
Danas je u Gradskoj upravi predstavljen Program obilježavanja 6. aprila – Dana grada Sarajeva, a ove godine se obilježava i 66. godišnjica oslobođenja Sarajeva od fašizma.

“Grad Sarajevo je obezbijedio bogat program sastavljen od kulturnih, sportskih i protokolarnih dešavanja. Također, posjeta gradonačelnice pobratimskog grada Innsbrucka, načelnika Općine Meram prijateljskog turskog grada Konye, predstavnika pobratimskog grada Ankare i prijatelja iz Dubrovnika dat će svoj doprinos obilježavanju ovog značajnog datuma za grad Sarajevo.”, najavio je Miroslav Živanović, zamjenik gradonačelnika i predsjednik Izvršnog odbora za obilježavanje Dana grada Sarajeva.

Od kulturnih manifestacija Živanović je izdvojio tradicionalne izložbe Udruženja likovnih umjetnika BiH u Collegium Artisticumu i Kulturno-edukacionog centra Konya u Kuršumli medresi, zatim izložbu fotografija “Vrata i prozorti Sarajeva” autora Dražena Grujića, izložbu “Connecting art”, koju zajednički realizuju učenici srednjih umjetničkih škola Innsbrucka i Sarajeva, izložbu “Bijela tabija – arheološki lokalitet”.

Ove godine će po šesti put biti održan Festival pop-rock muzike za učenike osnovnih škola. Na programu obilježavanja Dana grada je i “Sarajevo International Guitar Festival” koji predstavlja internacionalni i respektabilni regionalni događaj. Istaknut je i koncert svjetske zvijezde Manu Chao 6. aprila 2011. godine, u Domu mladih centra Skenderija, te ulični perfomas Zane Marjanović, “Rejon sreće”.

Od sportskih manifestacija spomenuo je već tradionalne turnire u streljaštvu, kuglanju, vateropolu, plivanju, šahu, košarci, hrvanju a ove godine u programu je turističko-sportska manifestacija “Enjoy Sarajevo”.

Nakon “Časa historije” kod Vratničke kapije i svečanog postrojavanja Vatrogasne brigade KS, za Dan grada predviđeno je da delegacija Grada položi cvijeće i oda počast poginulim braniteljima i oslobodiocima Sarajeva, a uveče u Narodnom pozorištu bit će održana Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva u okviru koje će gradonačelnik Alija Behmen uručiti priznanja “Šestoaprilska nagrada” i “Počasni građanin Sarajeva”.

“U Brusa-bezistanu će biti postavljena izložba “Bijela tabija – arheološki lokalitet” kao rezultat arheoloških istraživanja unutar i neposredno oko ovog objekta, koju finansira Grad Sarajevo.”, najavila je Amra Mađarević, direktorica Muzeja grada Sarajeva.

Glumica Zana Marjanović pozvala je građane Sarajeva na ulični perfomans “Rejon sreće” koji je projekat „Magacin Kabarea“. Perfomans će se održati 6. aprila 2011. godine u ulici Maršala Tita, na relaciji Kulovića ulica – Vječna vatra od 12 do 14 sati. Tema ovog uličnog performansa je “Dvosatna iluzija sreće”.

Zlatan Bostandžić je u ime dječijeg hora “Princess krofne”, koje ove godine slave svoj 18. rođendan, zahvalio Gradu Sarajevu što im je šesti put dao priliku da solisti i članovi hora pokažu svoj talenat u okviru Festivala pop-rock muzike za učenike osnovnih škola.

“Pozivam građane, goste i turiste Sarajeva da prisustvuju svim manifestacijama i na taj način daju svoj doprinos obilježavanju Dana grada Sarajeva i 66. godišnjice oslobođenja od fašizma.”, zaključio je predstavljanje dogradonačelnik Sarajeva Miroslav Živanović.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *