Objavljen program 52. Internacionalnog teatarskog festivala MESS

Svjetska imena teatra, baleta i muzike od 28. septembra do 7. oktobra 2012. godine u Sarajevu

52. Internacionalni teatarski festival MESS

Povodom Svjetskog dana teatra, Internacionalni teatarski festival MESS danas je objavio program 52. Festivala koji će se održati od 28. septembra do 7. oktobra 2012 godine.

S ciljem jačanja kulturne i umjetničke scene glavnog grada BiH, te stvaranju istinske kosmopolitske atmosfere u Sarajevu, Festival MESS je predstavio i saradnju sa Balet Festom, te ponovo pokrenutim festivalom ozbiljne muzike Sarajevske večeri muzike – SVEM koji će se ove godine održati 18. put od 8. do 12. maja nakon 22 godine pauze.

Festival MESS će ove godine otvoriti češka eksperimentalna trupa Boca Loca Lab predstavom “Europeans”, dok će isto veče svjetski poznati pijanista David Gazarov održati koncert, koji će biti poklon festivala SVEM festivalu MESS. Pored gostovanja jednog od najboljih svjetskih teatara iz Izraela, u saradnji sa Balet Festom će nakon 10 godina ponovo u Sarajevu gostovati Jozef Nadj sa predstavom “Untitled” iz Srbije.

Iz programa regionalne produkcije Mustafić je najavio predstave Olivera Frljića “Mrzim istinu”, Martina Kočovskog “Kavkaski kurg kredom”, te predstavu jednog od nagrađivanijih reditelja Urbana Andrasa “Urbi et orbi” u produkciji Koszlotanyi Deszo iz Subotice, te mađarski reditelj Mundruczó Kornél. Future MESS dovodi predstave iz Italije, Poljske, Francuske, Austrije, SAD i Meksika, dok će u Children MESS programu biti i predstava iz Brazila. “Od ove godine uspostavljamo i novi program – MESS Balkan Context – koji će predstaviti 5 teatarskih ostvarenja savremenih dramskih pisaca sa Balkana”, najavio je Mustafić. Predstava koja će 7. oktobra 2012. zatvoriti 52. MESS je “Max Black” u režiji Heinera Goebbelsa, čije je ovo prvo gostovanje u Sarajevu, a inače je neizostavno ime u udžbenicima dramske režije. Prvi put u Sarajevu dolazi i Romeo Castellucci, sa teatrom Societas Raffaelo Sanzio iz Italije, te Aleksandar Morfov (“Don Juan”) iz Bugarske, dok iz Gruzije sa predstavom “Macbeth” dolazi i David Doiashvilli.

Budući da se nakon 22 godine ponovo pokreće festival Sarajvske večeri muzike – SVEM, Ninoslav Verber, direktor SVEM-a nije krio uzbuđenje, budući da je od 1972. do 1990. kao izvođač učestvovao svake godine. “Na svim našim koncertima će nastupiti svjetski muzički umjetnici, koji će održati i brojne radionice i master-classe za bh. studente muzičkih akademija”, najavio je Verber ističući da će 18. SVEM zatvoriti koncert jednog od najboljih tenora Evrope, Zorana Todorovića, te sopranistice Sabine Cvilak uz pratnju jednog od najboljih evropskih orkestara – Simfonijskog orkestra RTV Slovenije. Vrhunske baletske izvedbe na 3. Balet Festu Sarajevo najavila je i Edina Papo, umjetnička direktorica ističući posebno zadovoljstvo što je ovaj najmlađi festival dio ove festivalske porodice sa tradicijom.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *