Obnova Nacionala: Sve ostaje samo na priči

Objekat nekadašnjeg hotela Nacional u starogradskoj ulici Konak više od dvije decenije čeka na obnovu.

Hotel Nacional, Sarajevo
Hotel Nacional, Sarajevo

Iako je ranije nekoliko puta bilo govora o obnovi zgrade, sve je ostalo samo na priči. Kada bi se mogla očekivati obnova još nije poznato, kao ni koliko bi ona koštala. Do tada, ovaj prostor će i dalje predstavljati ruglo u centru grada i okupljalište narkomana i pasa lutalica. U Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo kažu da je prethodnih godina dio devastiranog hotela rekonstruisala JU Srednja ugostiteljsko-turistička škola na osnovu rješenja Općine Stari Grad od 2004, a potom je škola upisana kao nosilac prava raspolaganja.

– Onaj dio hotela koji je i ranije koristila ova škola za potrebe izvođenja praktične nastave za učenike je rekonstruisan, a onaj koji se koristio za hotel nije. Premijer KS-a Elmedin Konaković tražio je od nas da mu dostavimo informaciju o statusu ovog hotela. Nakon što smo pribavili potrebnu dokumentaciju koju posjeduje škola, premijera smo informisali da JU Srednja ugostiteljsko-turistička škola raspolaže i koristi dio nekretnine hotela Nacional kao radionicu za realizaciju praktične nastave iz usluživanja, kuharstva i poslastičarstva, jedan dio koristi kao kotlarnicu, te da je za jedan dio u toku adaptacija prostora za putničku agenciju u sklopu praktične nastave. Za sve dijelove nekretnina hotela škola, kao nosilac prava raspolaganja, posjeduje potrebnu dokumentaciju, rečeno nam je u Ministarstvu.

Hotel Nacional, Sarajevo

U Ministarstvu ističu da će Vlada KS-a prije nego bude donesena odluka o promjeni statusa (prodaji, dugoročnom zakupu, koncesiji, nekom od oblika javnog privatnog partnerstva i slično) hotela NacionaI pribaviti stručno mišljenje Pravobranilaštva KS-a kao stručnog tijela zakonom zaduženog za zaštitu imovine i imovinskih interesa KS-a. Dodali su i to da je Ministarstvo zaprimilo dva pisma namjere u kojima je iskazan interes za investiciju u slučaju eventualne realizacije projekta obnove hotela Nacional. Međutim, kako su istakli, za sada ne bi otkrivali imena eventualnih investitora jer još je sve u proceduri.

piše: Emira Asotić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *