Obveznice za žrtve granatiranja Sarajeva

Ubijeni tokom Opsade Sarajeva, Koševo (foto Roger Richards)
Ubijeni tokom Opsade Sarajeva, Koševo (foto Roger Richards)
Aktuelni ministar finansija Aleksandar Džombić nagovijestio je mogućnost da civilne žrtve rata u Sarajevu, koje su do sada podnijele oko 1.400 tužbi protiv Republike Srpske, a traže odštetu od oko 900 miliona maraka, budu isplaćene putem obveznica.

“Jasan je zakonski osnov i način na koji to RS može isplaćivati. To je izdavanje obveznica na period od 14 godina, uz određeni grejs period. RS već ima kontinuiranu isplatu na taj način, ne samo po osnovu nematerijalne ratne štete već i po osnovu stare devizne štednje”, podsjeća Džombić.

Pravobranilac RS-a Slobodan Radulj potvrđuje da su angažirali sve raspoložive resurse i da u roku od 30 dana treba da odgovore na tužbene zahtjeve. Radi se, naime, o tužbama osoba koje traže odštete zbog granatiranja Sarajeva tokom rata.

Djeca, žrtve granatiranja tokom Opsade Sarajeva (foto James Mason)
Djeca, žrtve granatiranja tokom Opsade Sarajeva (foto James Mason)
Ističući da je iznenađen činjenicom da je prije tri dana stiglo odjednom toliko tužbi, Radulj tvrdi da, ukoliko se na njih ne odgovori, prema zakonu sud u Sarajevu može donijeti presudu o propuštanju, “što mi nećemo dozvoliti”. “Ne radi se o običnim tužbama, već o ratnoj šteti, a iz tužbi proizilazi da RS treba da plati svu ratnu štetu FBiH, dok izgleda za obrnuto ne treba”, navodi Radulj.

Podnosioci tužbi pozvali su se na zakonske akte koji govore o naplati nematerijalne štete ubijenih i ranjenih civila. Kao osnov, uzeli su presudu Stanislavu Galiću, komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS-a, kojom su, smatraju, stvoreni uvjeti da civilne žrtve četverogodišnje opsade grada Sarajeva podignu tužbe u sudovima u RS-u da bi ostvarili moralnu satisfakciju za pretrpljene patnje.

Sarajevska ruža
Sarajevska ruža
Prema nezvaničnim informacijama, tužbeni zahtjevi se kreću i po nekoliko stotina hiljada, a minimalna je s iznosom od 50.000 maraka. Treba podsjetiti da je Unija civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo još krajem novembra 2007. simbolično obilježila procesuiranje hiljadite tužbe nedužnih civilnih žrtava rata grada Sarajeva protiv Republike Srpske.

Prva je tužba civilne žrtve rata u Sarajevu podnesena Sudu u Banjoj Luci u junu prošle godine. Kada je riječ o novčanoj nadoknadi za pretrpljene boli, a tužbe su bazirane na propisima evropskih standarda, ali se, naprimjer, gubitak ekstremiteta u saobraćajnoj nesreći i granatiranju ne mogu jednako tretirati.

Takve bi nadoknade trebale biti dvostruko veće. Opsada Grada Sarajeva trajala je 1.425 dana, kada je ubijeno i ranjeno više od 50.000 Sarajlija, od čega 1.601 dijete. Unija civilnih žrtava rata KS-a u članstvu broji njih 4.000.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Jedan odgovor na “Obveznice za žrtve granatiranja Sarajeva”

  1. Dejtonsku republiku treba ukinuti ekonomski i legalno preko Međunarodnih sudova, a i štampe u demokratskom djelu BH.
    Mora se napraviti Udruženje građana, patriota Sarajeva da bi se napravila država, bez luDŽačke košulje.
    Jasminko

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *