Odabrani učesnici 4. Sarajevo Talent Campusa

Odabrani učesnici 4. Sarajevo Talent CampusaNakon zatvaranja konkursa za učešće na 4. Sarajevo Talent Campusu, koji je bio otvoren do 24. maja, završena je selekcija učesnika ovogodišnjeg izdanja STC programa koji je namijenjen mladim filmskim stvaraocima iz zemalja Jugoistočne Evrope.

Selekcioni odbor u čijem sastavu su bili Izeta Građević, kreativna direktorica Sarajevo Film Festivala, Elma Tataragić, selektorica Takmičarskog programa, Jovan Marjanović, rukovodilac industrijskog segmenta SFF-a i Amra Bakšić Čamo, rukovoditeljica CineLinka odabrali su ukupno 64 učesnika iz sljedećih zemalja: Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Slovenije, Srbije, Turske i UNMI Kosova.

Sarajevo Talent Campus, nastao u saradnji sa Internacionalnim filmskim festivalom u Berlinu i Berlinale Talent Campusom, ima za cilj povezati mlade filmske profesionalce iz Jugoistočne Evrope sa etabliranim filmskim profesionalcima, informisati ih i približiti regionalnoj i međunarodnoj filmskoj industriji. Tokom sedmodnevnog programa, mladi filmski profesionalci imaju priliku razmjeniti svoje stavove i ideje. Pored toga, Campus uči talente timskom radu i međusobnoj saradnji na razvoju, finansiranju, produkciji i distribuciju budućih projekata.

Kvalitetan program sastavljen od niza radionica, diskusija, projekcija, te prisustvo renomiranih filmskih profesionalaca u svojstvu predavača STC-a razlog su sve većeg porasta interesovanja mladih filmskih stvaralaca iz Jugoistočne Evrope za učešće u ovom programu. O tome najbolje svjedoči ovogodišnji rekordan broj pristiglih aplikacija na konkurs – ukupno 208.

Za učešće u Sarajevo Talent Campusu 2010 odabrano je petnaest mladih scenarista (5 iz Rumunije, po 2 iz BiH, Srbije, Turske, te po 1 iz Hrvatske, Makedonije, Slovenije i UNMI Kosova), petnaest producenata (4 iz Rumunije, 3 iz BiH, po 2 iz Hrvatske, Turske, po 1 iz Makedonije, Crne Gore, Srbije i iz Slovenije), šesnaest glumaca (4 iz Hrvatske, po 2 iz Bugarske, Mađarske, Makedonije, Slovenije, po 1 iz BiH, Grčke, Rumunije i Srbije), 18 redatelja (po 3 iz Mađarske, Rumunije, Srbije, po 2 iz BiH, Hrvatske, po 1 iz Bugarske, Grčke, Makedonije, Slovenije i Turske).

Sarajevo Talent Campusa održat će se u periodu od 25. do 31. jula i u svom četvrtom izdanju nastavit će sa kvalitetnim programom kao i prethodnih godina kada je kao predavače ugostio Alexandera Paynea, Jeremy Ironsa, Charlie Kaufmana, Juliette Binoche, Danisa Tanovića, Michaela Moorea, Branka Lustiga, Kevina Spaceya, Steve Buscemija, Terry Georgea, Mike Leigha, Darrena Aronofskyog, Jima Sheridana, Stellana Skarsgarda, Anamariu Marincu, Corneliu Porumboiua, Yorgosa Lanthimosa, Adriana Binieza, Jasmilu Žbanić, Ademira Kenovića, Čedomira Kolara, Pjera Žalicu, Leona Lučeva, Aidu Begić te mnoge druge uspješne filmske profesionalce.

Tema 4. Sarajevo Talent Campusa je “Storytelling – From Your Backyard to the Worldâ”, dok je programski novitet ovogodišnjeg STC-a Sarajevo Talent Campus Pack&Pitch. Rezultati selekcije za učešće na projektu Sarajevo Talent Campus Pack&Pitch bit će objavljeni 02.07. 2010.

Imena učesnika 4. Sarajevo Talent Campusa možete pronaći OVDJE.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *