Odlazak velikana: Claude Chabrol (1930 – 2010)

Claude Chabrol (1930 - 2010)
Claude Chabrol (1930 - 2010)
Claude Chabrol, francuski filmski redatelj, jedan je od najistaknutijih umjetnika francuskog novog vala, grupe redatelja koji su postigli uspjeh na prelazu iz pedesetih u šezdesete godine 20. vijeka.

Kao i ostali redatelji tog perioda – Jean-Luc Godard, Francois Truffaut, Eric Rohmer i Jacques Rivette – i Chabrol je, prije vlastite karijere u kinematografiji, objavljivao filmske kritike u uticajnom filmskom magazinu Cahiers du Cinema.

Često opisivan kao najtradicionalniji u novom valu.

Rođen je u Parizu 1930. godine. Drugi svjetski rat je proveo u mjestu Sardent, gdje je zajedno sa prijateljem radio u pokretnom kinu. Po oslobođenju se vraća u Pariz gdje, na pariškom univerzitetu, studira farmakologiju.

Claude Chabrol (1930 - 2010)
Claude Chabrol (1930 - 2010)
Kao aktivan učesnik u poslijeratnoj filmofiliji, susreće svoje buduće kolege kritičare i redatelje, pa zajedno sa Rohmerom 1957. godine piše Hitchcock (Paris: Editions Universitaires, 1957), analizu djela Alfreda Hitchcocka kroz film “Krivo optužen”. Naredne godine debituje kao redatelj svojim prvim dugometražnim filmom “Le Beau Serge”, gdje glavnu ulogu igra Jean-Claude Brialy. Film djelomično finansira nasljedstvo Chabrolove supruge. “Le Beau Serge”, smatran prvim filmom francuskog novog vala, postiže uspjeh kod kritike i Chabrolu donosi nagradu “Jean Vigo”.

Dramu “Les Cousins” snima 1959. godine. To je bio jedan od prvih komercijalnih uspjeha novog vala. Svoj prvi film u boji “A double tour”, s mladim Jean-Paul Belmondom u glavnoj ulozi, snima iste godine. Kao vrlo plodan redatelj, Chabrol je od 1958. snima u prosjeku jedan film godišnje.

Umro je u Parizu 12. septembra 2010. godine.

Sarajevska publika je filmove Claude Chabrola imala priliku pogledati tokom ljeta u specijalno priređenom programu Kinoteke BiH.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *