Odložen 14. TeatarFest

Teatarfest je ove godine ušao u svoju četrnaestu godinu postojanja, sa osnovnim ciljem da bude mjesto susreta i pogleda na savremene teatarske tokove u svijetu, a u korist domaćeg tetatra.

TeatarFest, Sarajevo
TeatarFest, Sarajevo
Tokom 14 godina postojanja na Festival je konkurisalo preko 1.300 predstava iz cijelog svijeta, od tog broja u konkurenciju je ušlo više od 140 predstava. Ne treba zaboraviti i brojne prateće programe, likovne performance, filmske projekcije, seminare, okrugle stolove i teatarske radionice koje su pohađali mladi glumci i drugi pozorišni stvaraoci iz Bosne i Hercegovine.

Ove godine se na Festival prijavilo 77 pozorišta, od čega je izabrano 10 predstava.

Ministarstvo kulture Kantona Sarajevo i Gradska uprava su 2009. i 2010. godine smanjili podršku Festivalu sa 30.000 KM na 10.000 KM, ali su 12. i 13. Teatarfest ipak održani zahvaljujući radikalnim uštedama i donaciji Fondacije za scenske umjetnosti 2010. godine, što je u protekle dvije godine spasilo Festival.

“Za 2011. godinu, kasa TeatarFesta je potpuno prazna. Imamo samo usmena obećanja da ćemo od Kantona i Gradske uprave dobiti po 10.000 KM, što je nedovoljno za smještaj i ishranu preko 100 učesnika. Poseban je problem što te novce pored nedovoljnog iznosa ne možemo dobiti na vrijeme da bi trupama, odmah po dolasku, isplatili dnevnice. O ostalim troškovima da ne govorimo. Ne smijemo nipošto ulaziti u takav rizik. Situacija u kojoj smo se našli natjerala nas je da termin održavanja 14. Teatarfesta pomjerimo za jesen, u nadi da će do tada na naš račun biti uplaćena dovoljna sredstva.”, kažu iz direkcije Festivala.

Izražena je nada da će Ministarstvo kulture i sporta kao i Gradska Uprava još jednput razmotriti svoje odluke.

“Sa ukupnih 20.000 KM neće biti moguće održati Festival, pa se nadamo da će donatori povećati iznose kako bi ovaj Festival bio tretiran poput sličnih manifestacija u Sarajevu, čak i onih koje nemaju ni približan ugled kao Teatarfest. Svjesni smo situacije u zemlji ali ne možemo sakriti razočarenje što se baš našem Festivalu štedilo.”, dodaje se u saopštenju.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *