Odluka o poboljšanju kvaliteta zraka u Sarajevu

Konkretna odluka definiše postupke i procedure vezane za kontrolu, monitoring svih potencijalnih zagađivača u Kantonu Sarajevo.

Dimnjačar čisti, kontroliše i održava sve dimovodne i ložišne objekte na području za koje je ovlašten.
Dimnjačar čisti, kontroliše i održava sve dimovodne i ložišne objekte na području za koje je ovlašten.
Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo pripremilo je novu odluku o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, koju će predložiti na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo navjerovatnije krajem oktobra 2012. godine.

Nacrt odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo predlaže konačno uređenje dimnjačarske djelatnosti u Kantonu Sarajevo. Definisani su uslovi za vršenje dimnjačarske djelatnosti, nadležni organ koji verificira tehničku i tehnološku opremljenost dimnjačara i prekršajne kazne.

Važno je ovu odluku Skupština KS što prije usvoji da bi se preventna praznina popunila, te da lokalna zajednica u narednom periodu donese adekvatne propise o dimnjačarskoj djelatnosti vezano za federalni Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu.

U odnosu na Odluku o mjerama za očuvanje kvaliteta zraka koju je donijela Skupština KS-a na osnovu Zakona o zaštiti zraka 2006. godine, nova odluka je gotovo potpuno promijenjena. Konkretna odluka definiše postupke i procedure vezane za kontrolu, monitoring svih potencijalnih zagađivača u Kantonu Sarajevo.

U Odluci koja je trenutno važeća, utvrđena je obaveza Grada i općina da donesu posebne akte kojim će se regulirati obavljanje dimnjačarske djelatnosti. Obzirom da Grad i općine nisu izvršile propisane obaveze dimnjačarska djelatnost u prijedlogu nove Odluke regulirana je u mjeri kojom se osigurana prevencija i očuvanje kvaliteta zraka, redovnim čišćenjem i održavanjem dimovodnih objekata.

Za prevenciju i očuvanje kvalitete zraka čišćenje i održavanje dimovodnih objekata je od izuzetnog značaja, zbog čega su novom Odlukom propisane obaveze vlasnika, korisnika, upravitelja stambenih i poslovnih prostora da osiguraju njihovo redovno čišćenje i pregled putem dimnjačarske službe.

Dimnjačarska djelatnost nije pravno uređena u Kantonu Sarajevo, a na osnovu ove odluke propisani su opći i posebni uvjeti za obavljanje dimnjačarske djelatnosti, rokovi pregleda i čišćenje dimovodnih objekata, te mjerenje emisije dimnjaka putem ovlaštenog dimnjačara.

Prema predloženoj odluci o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u KS-u kaznom od 1.000 do 5.000 KM kazniće se za prekršaj pravna osoba koja ne postupi u skladu s odredbama ove odluke, odnosno ako između ostalog ložišta koriste one vrste goriva za koja nisu projektovana, te ako se prilikom izdavanja odobrenja za rad utvrdi da dimnjačari ne ispunjavaju opće i posebne uvjete propisane ovom odlukom.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *