Odobreno izručenje Batka

Veselin Vlahović - Batko (Monstrum s Grbavice)Vlada Španije je odobrila izručenje Veselina Vlahovića Batka koji je osumnjičen za ratne zločine, a u Španiji u martu ove godine uhapšen u sklopu istrage aktivnosti grupe kriminalaca.

Još uvijek se ne zna kojoj od tri zemlje u regionu će biti izručen, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori ili Srbiji.

Vlahović je rođen u Crnoj Gori, a nadimak “Monstrum s Grbavice” je dobio prema dijelu grada Sarajeva u kojem su počinjeni zločini za koje ga se tereti. Optužen je za ubistvo više od stotinu žena i djece, silovanja i mučenja tokom rata u Bosni i Hercegovini, što je on načelno i priznao.

Njegovo izručenje su zatražile Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija, a za sada nije poznato u koju će od tih država biti izručen.

Veselin Vlahović Batko je uhapšen 2. marta 2010. godine, u mjestu Altea u Španiji, na osnovu međunarodne potjernice. Uhapšen je blizu kuće u kojoj je živio, a prilikom hapšenja je pružao otpor. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ga sumnjiči za “54 krivičnopravne radnje” počinjene nad civilima Bošnjacima i Hrvatima u sarajevskom naselju Grbavica u periodu od 1992. do 1995. godine, uključujući ubistva, mučenja, prisilne nestanke i silovanja.

Za Vlahovićem tragaju i pravosudni organi Crne Gore jer se pred Višim sudom u Podgorici protiv njega vodi postupak zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva koji je počinjen u Bosni i Hercegovini. Potjernica za Vlahovićem je raspisana i jer je 2001. godine pobjegao iz zatvora u Spužu, gdje je bio na odsluženju kazne zbog razbojništva i nasilničkog ponašanja.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *