Odobrite samoodbranu dok ne riješite sistem

Udruženje Akcija Građana, BiHUdruženje “Akcija Građana”je uputila otvoreno pismo premijeru Kantona Sarajevo i Gradonačelniku, naslovljeno: “Odobrite nam primjerene oblike samoodbrane dok vi ne riješite sistemska pitanja”, koje prenosimo u cijelosti…

Premijeru Vlade Kantona Sarajevo, gospodinu Besimu Mehmediću
Gradonačelniku sarajeva, gospodinu Behmenu

Poštovani gospodine Mehmedić i gospodine Behmen,

Udruženje “Akcija Građana” cijeni Vaše napore i spremnost da se poduzmu aktivnosti u cilju spriječavanja razuzdanog divljanja kriminala I mafije u našem gradu. Također, cijenimo to što ste za razliku od prethodnih gradskih i kantonalnih struktura izašli pred građane I izašli na lice mjesta gnusnog zločina, ponovnog ubistva mladog čovjeka iz obijesti i u cilju “sticanja krvavih poena” u mafijaškim krugovima.

Ocjenjujemo pozitivnim da ste pokrenuli inicijativu da se pooštri kaznena politika, ali smo zabrinuti činjenicom da će i uz najoštriju kaznenu politiku osuđena lica slobodno šetati gradom Sarajevom, jer (namjerno) nema mjesta u zatvorima koji se ne proširuju, a novi neprave zbog opstrukcije više razine kriminala od kriminala sa ulične razine.

Obraćamo vam se jer je jedno KRUPNO pitanje ostalo neriješeno – kako ćemo preživjeti “blagodeti života u Gradu Sarajevu” dok se ne pooštri kaznena politika i dok se ne izgrade nepostojeći zatvori i kaznione?

S toga Vas ljubazno molimo da na sljedeću sjednicu Vlade Kantona Sarajevo i sjednicu gradskog Vijeća iznesete sljedeće konkretne prijedloge za koje smatramo da će dati promptne rezultate:

a) Da se privremeno (do pooštravanja kaznene politike i izgradnje novih zatvora i kazniona raznih tipova) izda odobrenje roditeljima I punoljetnim građanima Sarajeva da mnogu koristiti oružje koje su im odobrili zvanični organi u slučajevima samoodbrane kada kriminalac ugrožava živote ljudi, živote naše djece ili ugrožava našu pokretnu i nepokretnu imovinu (vrijeme je pokazalo da se lokalni kriminalci respektuju samo silu, pa molimo da date roditeljima odriješene ruke, biće riješen veliki broj slučajeva odmah na licu mjesta). Takođe, da Vlada Kantona Sarajevo privremeno odobri građanima Sarajeva upotrebu sile protiv vozača koji divljaju našim ulicama i koji bez ikakvog zazora izazivaju pogibeljnu opasnost za druge vozače i pješake.

b) Da se aktivira Civilna zaštita u smislu organizovanja večernjih i noćnih dežura po mjesnim zajednicama, sa odobrenjem upotrebe sile prema kriminalcima i dilerima droge odmah prilikom hvatanja (Grad Sarajevo ima odlična iskustva sa dežurstvima iz vremena neposredne ratne opasnosti i ne vidimo razloga zašto Civilna zaštita sjedi skrštenih ruku; svaki građanin se može za 15 minuta upoznati sa podacima o milionskim iznosima koji se uplaćuju na račun Civilne zaštite, vrijeme je da građani vide koristi od tog novca);

Poštovana gospodo, dužni ste po Ustavu izjednačiti prava građana u Kantonu Sarajevo. Ne može Kanton Sarajevo nekome biti “Divlji zapad” za iživljavanje, a nekome grobnica!? Ako nas niste u mogućnosti zaštititi, dužnost Vam je da nam odobrite legalnu opciju samozaštite, tj. da možemo slobodno upotrijebiti silu protiv mafije i kriminala svih oblika koji se razmnožio usljed neučinkovitosti državnog aparata.

Molimo Vas da razumijete roditelje koji sa zebnjom iščekuju svoje dijete poslije večernjeg izlaska. Mi moramo imati jednaka prava I jednake odgovornosti. Ako neko šalje dijete na izlazak u grad sa pištoljem za pojasom, ili sa nožem, zašto bi ostali građani bili ovce za klanje?

Građani i roditelji od Vas očekuju da se zaustavi sadašnja anarhija uličnog kriminala i da se uz Vašu pomoć, prije svega uz pomoć i legalne odluke Kantona Sarajeva, pređe u fazu organizovane samozaštite. U nadi da ćete nam izaći u susret, srdačno Vas pozdravljamo,

Udruženje “Akcija Građana”

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *